Fagstoff

Tallerkenmodellen

Publisert: 16.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Tallerkenmodellen

Tallerkenen deles i tre like deler som fylles med

 

  • en tredel grønnsaker
  • en tredel poteter/ris/pasta/korn
  • en tredel fisk/kjøtt/egg/belgvekster

 

Middag på tallerken. Foto.   

 

Om du søker på tallerkenmodellen på Internett, finner du mange ulike sammensetninger.

 

 

Tallerkenmodellen. foto.  

 

Helsedirektoratet anbefaler "tallerkenmodellen" som hjelpemiddel for å lage sunne måltider. Modellen viser hvordan ulike matvarer kan fordeles på en tallerken.

Modellen gjelder for alle grupper av friske mennesker. Fordelingen av matvarene skal være som på modellen uansett om man har behov for lite eller mye mat. Slik blir det lettere å spise sunt og variert til alle dagens hovedmåltider.

Som du ser av modellen, inneholder den et felt med karbohydratrike matvarer. Når du har lest om hvilke næringsstoffer maten består av, og hvordan vi deler matvarene inn i grupper ut fra næringsinnhold og ønsket plass i kosten, skal vi se nærmere på hvordan vi setter sammen sunne måltid. Du husker nok også fra kostlæra at det ikke er likegyldig hvilke karbohydrater vi spiser, så det gjelder å velge blant de sunne! Det samme gjelder for kjøtt og fisk.

Film om tallerkenmodellen

 



Oppgaver

Generelt

Relatert innhold