Fagstoff

Om hygiene på kjøkkenet

Publisert: 29.06.2010, Oppdatert: 12.11.2013
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Såpe

Helsedirektoratet gir disse rådene når det gjelder hygiene på kjøkkenet:

Slik vasker du opp på en hygienisk måte:

 

  • Skyll av matrester med lunkent vann. Bruk børste hvis nødvendig.
  • Vask i varmt vann tilsatt såpe.
  • Skyll i så varmt vann som mulig.
  • Bruk rent forkle og rene grytekluter.
  • Skyll benkekluten i rent vann etter bruk, vri den godt opp og heng den slik at den tørker raskt. En klut med matrester er en god vekstplass for bakterier.
  • Vask kluter og håndklær ofte. Bruk høy temperatur, minst seksti grader.

 

 

  • Ta av deg ringer og armbånd og samle langt hår i en strikk slik at du ikke får hår i maten.
  • Vask hendene godt med såpe og varmt vann før du begynner å lage mat. Vask også hendene etter at du har vært på toalettet, pusset nesen, hostet eller vasket grønnsaker.
  • Ha minst mulig stående fremme der du lager mat. Da blir det lettere å holde rent.
  • Skyll frukt, grønnsaker og poteter godt i kaldt vann, og vask skyllekummen godt etterpå slik at jorden ikke kommer i kontakt med matvarer som kjøtt og fisk. Jord inneholder nemlig veldig mye bakterier.
  • Skyll kniver og skjærebrett hver gang du har skåret opp nye matvarer. Dette er ekstra viktig når utstyr som har vært brukt til rått kjøtt eller rå fisk, skal brukes til grønnsaker og frukt som ikke skal kokes.
  • Bruk en egen skje når du smaker på mat, og ikke ta den ned i gryten igjen når du har hatt den i munnen.
  • Oppbevar kjøtt, fisk og matvarer som er merket med «kjølevare», i kjøleskapet eller kjølerommet.
  • Sjekk holdbarhetsdatoen på innpakkede matvarer.
  • Fjern matvarer som er mugne. Det smitter raskt til andre matvarer.
  • Vask opp hver dag. Skitten oppvask som blir stående, kan lukte vondt.

 

Kilde: Helsedirektoratet
Se lenkesamlingen

Relatert innhold

Generelt