Fagstoff

Munnen, spiserøret og magesekken

Publisert: 25.09.2009, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Chips i munnen

Visste du at fordøyelsen starter allerede i munnen, med spaltingen av stivelsen? I magesekken starter spaltingen av proteinene. Fettet blir ikke spaltet før nede i tynntarmen.

Fordøyelsessystemet. E-forelesning.eForelesning om fordøyelsessystemet.     

 

 

Pepsin løser opp eggehvite. Simulering.Pepsin løser opp eggehvite.   

 

 

 

Tertiærstrukturen av pepsin. Illustrasjon.Tredimensjonal struktur av pepsin.   

Munnen

I munnhulen blir maten tygget og tilført spytt fra spyttkjertlene. Disse kjertlene lager mellom 1 og 2 liter spytt daglig. Spytt gjør maten lettere å svelge, er bakteriedrepende og syrenøytraliserende. Tyggingen findeler maten mekanisk slik at fordøyelsesenzymene lettere kommer til. Spytt inneholder enzymet amylase som starter spaltningen av stivelse allerede i munnhulen. Enzymet fortsetter spaltingen i magesekken inntil den sure magesaften stanser reaksjonen.

Spalting av stivelsemolekyl. Illustrasjon.Spalting av stivelse.   

Spiserøret

I spiserøret blir maten ført til magesekken. Når vi svelger, settes det i gang muskelbevegelser i spiserøret som presser maten mot magesekken (peristaltiske bevegelser).

Magesekken

Magesekken rommer cirka 1 liter hos voksne og produserer daglig cirka 2 liter magesaft fra kjertler i veggen. Magesaften inneholder vann, saltsyre, slim og enzymet pepsin.

Saltsyren senker pH-verdien i magesekkens innhold til cirka 1,5.
Saltsyren denaturerer proteinene. Dessuten dreper syren de fleste bakteriene i maten. Pepsin spalter proteinene til kortere peptidkjeder (kjeder av aminosyrer). Dette enzymet virker bare i surt miljø. Slimet beskytter veggene i magesekken.

Maten eltes også kraftig av muskelbevegelser i magesekken før den sendes porsjonsvis ut i tolvfingertarmen.

Oppgaver
Relatert innhold

Til fordypning