Fagstoff

Disakkarider

Publisert: 29.06.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Sukrosekrystaller

De vanligste disakkaridene er sukrose (vanlig sukker), maltose (maltsukker) og laktose (melkesukker). Alle disakkaridene smaker søtt.

Hvitt og brunt sukker. Foto.Kilder til sukrose.  

 

Forenklet strukturformel. Illustrasjon.Sukrose.  

 

Melkeglass. Foto.Melk inneholder mange viktige næringsstoffer.   

Disakkaridene er satt sammen av to monosakkarider.
De har formelen C12H22O11. I tynntarmen er det spesielle enzymer som spalter disakkaridene til to monosakkarider.

Sukrose

Sukrose framstilles fra sukkerroer eller sukkerrør. Det raffinerte sukkeret vi kjøper, er renset gjennom forskjellige prosesser. Sirup inneholder også mye sukrose. Sukrose er sammensatt av glukose og fruktose.

Maltose

Maltose dannes i spirende korn (når stivelsen blir brutt ned). Det brukes i ølbrygging og finnes derfor i øl og maltekstrakt. Maltose er sammensatt av to glukosemolekyler.

Strukturformelen for maltose. Illustrasjon.Dannelsen av maltose.  

Laktose

Laktose finner vi i melk og søte melkeprodukter. Laktose er sammensatt av monosakkaridene glukose og galaktose. Enzymet laktase gjør at laktose spaltes i tynntarmen.

Alle mennesker har dette enzymet i spedbarnsalderen, men de fleste mister dette enzymet helt eller delvis i 3–4-årsalderen, når vi vanligvis ikke lenger trenger å drikke morsmelk. Likevel tåler de fleste voksne i Nord-Europa å drikke kumelk.