Fagstoff

Sjømathandler

Publisert: 22.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fakta 

Yrkesbetegnelse:
Sjømathandler med fagbrev

 

Utdanning
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Matfag
Vg3 Sjømathandlerfaget (Opplæring i bedrift – 2 år)

 

Eventuell videreutdanning:
Fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter

 En fiskehandler snakker med kunder over en fiskedisk. Foto.  Det svømmer til enhver tid 240 spiselige arter omkring utenfor kysten vår. Norge eksporterer sjømat til 160 land verden over. En sjømathandler må kunne presentere og selge produktene på en måte som sikrer god kvalitet og trygg mat, god utnyttelse av råvarene, samt god økonomi og tillit hos kundene. Dette krever fagarbeidere med gode og allsidige kunnskaper.

En sjømathandler snakker med kunder. Foto.Kundene har mange spørsmål som sjømathandleren må kunne svare på. 

En hand med hanske i fiskedisken. Foto.Hygiene er viktig i håndteringen av lett bedervelig mat. 

Hva gjør en sjømathandler?

Handel med fisk har lange tradisjoner, og vi er en av verdens største sjømateksportører. Som sjømathandler er du sjømatnæringens ansikt utad. Du arbeider med rene råvarer som krever riktig behandling og produksjon av ferdige produkter for salg. Du må være like glad i mennesker som du er i sjømat, og ha gode kunnskaper om kvalitet, håndverksmessige ferdigheter og delikat og kreativ presentasjon av sjømatproduktene. 

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • mottak og kontroll av råvarer
  • tilskjæring og finstykking av sjømat
  • tilberedning av produkter for salg
  • varebestilling
  • kundebehandling og salg
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr

Hvor kan jeg jobbe?

Som sjømathandler kan du jobbe i sjømatforretninger, i dagligvareforretninger og delikatesseforretninger. Du kan også jobbe innen engros og eksport, som begge er næringer i stadig vekst.  

En dyktig sjømathandler:

  • liker å jobbe med mennesker
  • er god på kommunikasjon
  • er innstilt på å yte service
  • har god kunnskap om råstoffene og hvordan de kan bearbeides
  • arbeider hygenisk og nøyaktig
  • har sans for økonomi og markedsføring

Mer informasjon på:

Vil bli sjømathandler 

Relatert innhold

Faglig