Fagstoff

Fagarbeider i industriell matproduksjon

Publisert: 22.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fakta 

Yrkesbetegnelse:
Fagarbeider industriell matproduksjon med fagbrev

 

Utdanning:
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Matfag
Vg3 Industriell matproduksjonsfaget (Opplæring i bedrift – 2 år)

 

Eventuell videreutdanning:
Fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter

Nidar sjokoladefabrikk. Foto.  

Næringsmiddelindustrien er med sine omtrent 50 000 ansatte landets nest største industri. Tungt manuelt arbeid har over tid blitt erstattet av avansert teknologi. Avansert produksjonsutstyr stiller strengere krav til høy kompetanse, og behovet for unge fagutdannede er derfor økende.

Et samlebånd med gummibjørner på en godterifabrikk. Foto.Produksjon av gummibjørner på en godterifabrikk i Tyskland. 

Produksjon av bremykt på en Tine-fabrikk. Foto.Produksjon av Bremykt på en Tine-fabrikk. 


Interiør fra et meieri. Foto.En fagarbeider i matindustrien må kunne betjene ulike typer maskiner og utstyr i produksjonen.

Hva gjør en fagarbeider i industriell matproduksjon?

Som fagoperatør vil du kunne jobbe med alt fra produktutvikling til kvalitetssystemer for trygg matproduksjon. Du styrer produksjonslinjer med avansert teknologi og har ansvaret for laboratorieanalyser som skal ivareta mattrygghet. 

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • varemottak og kontroll av råvarer
  • planlegging og styring av produksjonen fra start til slutt
  • betjening av maskiner og annet høyteknologisk utstyr
  • foreta kvalitetskontroller
  • bruk, vedlikehold og enkel reperasjon av maskiner og utstyr

Hvor kan jeg jobbe?

Næringsmiddelindustrien er stor, og arbeidsmarkedet bærer preg av dette. Her kan du velge mellom en rekke spennede forgreininger med produksjon av alt fra sjokolade, øl, mineralvann, kornprodukter, vin, brennevin og iskrem, til melkeprodukter, tobakk, hermetikk og salat, samt videreforedling av kjøtt og fisk. Industrien går i retning av færre, større og mer spesialiserte produksjonsanlegg og trenger stadig nye fagutdannede. 

En dyktig fagarbeider i industriell matproduksjon:

  • har interesse for produksjonsprosesser
  • jobber nøyaktig og planmessig
  • er godt organisert
  • har gode kunnskaper om råvarer
  • har gode kunnskaper om datateknologi og produksjonsprosesser


Les mer om fagarbeider Industriell produksjon:

Vil bli fagarbeider i industriell matproduksjon 

Fagarbeider Industriell matproduksjon på utdanning.no 

Oppgaver

Generelt