Fagstoff

Pølsemaker

Publisert: 22.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fakta

Yrkesbetegnelse: Pølsemaker med svennebrev

 

Utdanning
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Matfag
Vg3 Pølsemakerfaget (Opplæring i bedrift – 2 år)

 

Eventuell videreutdanning:
Mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter

 

Pølsemaker Erland Struperud. Foto.  

Pølsemakerfaget har utviklet seg fra å være et utpreget håndverksfag til også å omfatte bruk av avansert teknologi for å sikre både smak og kvalitet. Det viktigste vil imidlertid alltid være gode håndverksmessige kunnskaper og faglig innsikt.

Kjøttpølser som henger på et stativ. Foto.Røkte kjøttpølser

 

Produksjon av spekepølse. Foto.Spekepølseproduksjon 

 

Pølsemaker med ulike typer spekemat. Foto.En pølsemaker må kunne lage spekemat i ulike varianter. 

Hva gjør en pølsemaker?

Pølsemakeren må ha gode kunnskaper om råstoffenes egenskaper og de ulike bearbeidingsprosessene. Ny teknologi og god håndverksmessig tradisjon er like viktig i utøvelsen av faget. I industribedriftene ser vi ofte egne, spesialiserte produksjonslinjer hvor det bare er noen få produkter. Dette gir muligheter for en rekke fordypningsmoduler utover kjerneområdet pølse- og påleggsproduksjon. Åpnere grenser stiller krav om produktutvikling og innovasjon. Men like viktig er det å ivareta tradisjonelle norske kjøttprodukter.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • produksjon av alle typer pølser, kjøttpålegg, posteier, spekemat og andre produkter med kjøtt som råstoff
  • tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer
  • bruk og vedlikehold av håndverktøy, maskiner og utstyr
  • i en ferskvareavdeling må en også drive med salg av kjøttvarer og gi tilberedningstips til kunder

Hvor kan jeg jobbe?

Store og små industribedrifter produserer i dag hovedtyngden av de kjøttvarene som leveres til grossister, kjeder, større dagligvareforretninger og storhusholdninger. De fleste jobbene som pølsemaker finnes i industrien, men man ser også en økning av mindre håndverksbedrifter som produserer kjøttvarer for salg. Du kan også jobbe i ferskvareavdelinger i butikk. Som pølsemaker kan du starte din helt egen produksjon av spesielle kjøttprodukter.

En dyktig pølsemaker

  • har god kunnskap om råstoffenes egenskaper
  • har god kunnskap om de ulike bearbeidingsprosessene
  • jobber effektivt og hygenisk
  • har et bevisst forhold til produktivitet og lønnsomhet
  • har et godt håndlag

Mer informasjon om yrket finner du på:

Vil bli pølsemaker 

Pølsemaker på utdanning.no 

Relatert innhold

Aktuelt stoff for

Yrkesrelevant stoff for