Fagstoff

Kjøttskjærer

Publisert: 21.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fakta:

 Yrkesbetegnelse:
Kjøttskjærer med svennebrev


Utdanning
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Matfag
Vg3 Kjøttskjærerfaget (Opplæring i bedrift – 2 år)

 

Eventuell videreutdanning:
Mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter

 

Kjøttskjærer Erland Struperud. Foto. 

Som kjøttskjærer vil du raskt, sikkert og nøyaktig kunne forvandle et digert kjøttstykke til ferdige stykningsdeler, biffer, fileter og beinfritt produksjonskjøtt. Arbeidet er for det meste manuelt, og kniven er det viktigste arbeidsredskapet.

Kokk bruker slipestål. FotoGodt knivhold er viktig for en kjøttskjærer. 

En kjøttskjærer tar på seg verneutstyr. Foto.Kjøttskjærer med verneutstyr 

To kjøttskjærere skjærer ut gris. Foto.Stor aktivitet på skjærelinja 

 

Hva gjør en kjøttskjærer?

En kjøttskjærer må ha god fysikk, god fagkunnskap og håndverksmessig dyktighet. Kjøttskjæreren må ha kunnskaper om dyrenes anatomi, råstoffenes egenskaper, stykningsbeskrivelser, sorterings- og skjærestandarder, prøveuttak og analyser.  Kjøttbransjen har høye kostnader og små marginer; derfor må en kjøttskjærer kunne utføre sitt arbeid på en måte som ivaretar produktiviteten så vel som økonomien og kvaliteten. 

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • mottak og kontroll av skrotter
  • grovdeling av skrotter, utbeining og tilskjæring av stykningsdeler og fileter
  • veiing, merking og emballering av ferdig tilskåret kjøtt
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr

Hvor kan jeg jobbe?

Norsk kjøttindustri er spesialisert, og det finnes mange bedrifter landet rundt som skjærer storfe, svin, lam eller fugl. Som kjøttskjærer kan du også arbeide i mindre håndverksbedrifter hvor man ofte deltar i flere deler av kjøttforedlingen. Det er et stort behov for dyktige fagarbeidere i kjøttskjærerfaget. 

En dyktig kjøttskjærer:

  • har god kunnskap om dyrenes oppbygging og sortering og skjæringsstandarder
  • arbeider effektivt, hygenisk og nøyaktig
  • har god fysikk
  • har et godt håndlag

Mer informasjon på:

Vil bli kjøttskjærer

Kjøttskjærer på utdanning.no 

 

Relatert innhold