Fagstoff

Butikkslakter

Publisert: 31.08.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fakta

Yrkesbetegnelse:
Butikkslakter med svennebrev


Utdanning
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Matfag
Vg3 Butikkslakterfaget (Opplæring i bedrift – 2 år)

 

Eventuell videreutdanning:
Mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter

Butikkslakter. Foto.  

Butikkslakteren har ansvar for kjøttproduktene i ferskvareavdelinger og kjøttforretninger. Kunnskap om kundebehandling og salg er derfor like viktig som kunnskap om kjøttproduktene.

En ferskvaresjef holder en rekke emballerte kjøttprodukter i hendene sine. Foto.Pakking og utstilling av ulike produkter er en del av det daglige arbeidet.

 

Lam-grytekjøtt, mørbradstek og plomme. Foto.En butikkslakter må ha god kunnskap om stykningsdeler og hvordan de kan tilberedes. 

 

Koldtanretning. Foto.En butikkslakter jobber ofte med produksjon av retter til catering. 

Hva gjør en butikkslakter?

Butikkslakteren arbeider i det viktige sisteleddet, hvor kjøttvarene overtas av forbrukeren. Butikkslakteren skal være kundens rådgiver. Butikkslakterfaget kan også omfatte ferdigmat, fisk, ost, grønt og bakervarer, med fokus på salg og kundebehandling. Økonomi og markedsføring er også viktige elementer i faget.

Butikkslakteren er kjøttbransjens ansikt mot kunden, og han/hun må derfor ha inngående kunnskap om hele verdikjeden fra bås til bord. Spørsmål knyttet til etisk kjøttproduksjon, religion, helse, ernæring og tilsetningsstoffer i matvarer må kunne behandles på en faglig god måte.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • produsere varme og kalde retter for salg
  • produsere ulike typer koldtbord og anretninger til cateringvirksomhet
  • grovdeling og finstykking av ulike typer kjøtt
  • pakking og framsetting av varene i disk
  • mottak av varer og varebestilling
  • kundebehandling og salg
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr

Hvor kan jeg jobbe?

Jobbmulighetene som faglært er store, både i dagligvareforretninger og i spesialforretninger, samt innenfor catering og produksjon av ferdigmat. I dagligvarebutikkene omfatter vareutvalget i tillegg til kjøtt og kjøttprodukter både sjømat, frukt og grønt, bakerprodukter, ost og melkeprodukter.

En dyktig butikkslakter:

  • liker å jobbe med mennesker
  • er god på kommunikasjon
  • er innstilt på å yte service
  • har god kunnskap om råstoffene og hvordan de kan bearbeides
  • arbeider hygenisk og nøyaktig
  • har sans for økonomi og markedsføring


Mer informasjon om yrket finner du på:

Vil bli butikkslakter

Butikkslakter på utdanning.no 

 

Relatert innhold

Faglig