Fagstoff

Servitør

Publisert: 22.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fakta

Yrkesbetegnelse: Servitør med fagbrev 


Utdanning
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Kokk- og servitørfag
Vg3 Servitørfaget (Opplæring i bedrift – 2 år) 


Eventuell videreutdanning:
Fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter


  

En kvinnelig servitør holder en meny foran et bord. Foto.  

Servitørfaget er et internasjonalt fag. Faget utvikler seg kontinuerlig gjennom etablering av nye serveringssteder med flerkulturelle trekk og trender. En god servitør er restaurantens ansikt utad, og det er viktig at du er utadvendt, flink til å kommunisere og initiativrik.


Servitør tar imot bestilling. Foto.Det å være utadvendt er en fordel i servitøryrket.

 

Et bord som er dekket og pyntet med ville blomster. FotoOppdekking og pynting av bord er en del av det daglige arbeidet til servitøren. 

 

Hva gjør en servitør? 

En servitør må kunne omtrent like mye om mat, drikke og produksjon som kokken. Din jobb vil blant annet være å formidle informasjon om mat og drikke til gjestene, for å sikre at de får en god opplevelse. Du skal også være i stand til å arrangere og gjennomføre forskjellige slags arrangementer i lokaler hvor det arrangeres selskaper, banketter, kurs og konferanser.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • kommunisere med gjestene og yte god service slik at gjestene får innfridd sine forventninger
  • presentere, anbefale og servere mat og drikke på en faglig korrekt måte
  • tilberede varme og kalde drikker, både alkoholfrie og alkoholholdige
  • rydding og oppdekking av serveringslokaler til ulike anledninger

Hvor kan jeg jobbe?

En servitør kan jobbe på serveringssteder som restauranter, hoteller, puber, barer, cruisebåter og nattklubber, kaféer og i selskapslokaler. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.

Yrket preges av internasjonalisering, og du må kunne forholde deg til mennesker med andre språk og kulturbegreper på en måte som ivaretar kundenes ønske om gode opplevelser.

En dyktig servitør:

  • er blid og vennlig
  • liker å arbeide med og for mennesker
  • viser omsorg
  • viser interesse og er glad i jobben sin
  • har som mål å gi gjesten en god opplevelse 
  • har gode fagkunnskaper
  • kan kommunisere godt med kolleger 
  • kan salgskunsten – vet hva som er lønnsomt, hva som gir fortjeneste
  • er hygienisk og har god produksjonshygiene

Mer informasjon finner du på:

Vil bli servitør 

Servitør på utdanning.no 

Relatert innhold