Fagstoff

Kokk

Publisert: 21.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fakta 

Yrkesbetegnelse:
Kokk med fagbrev

 

Utdanning:

Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Kokk- og servitørfag
Vg3 Kokkfag (Opplæring i bedrift – 2 år)

 

Eventuell videreutdanning:

Mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter

En kvinnelig kokk på et kjøkken. Foto.  Kokkfaget er et internasjonalt fag som stadig forandrer seg gjennom tilførsel av nye råvarer og nye impulser fra hele verden. Kokken, som fagarbeider, skal kunne tilberede mat for alle typer mennesker og anledninger, i henhold til nasjonale og internasjonale tradisjoner og trender.

Bilde av en tallerken med dessert og en flaske med dessertvin i bakgrunnen. Foto. Som kokk må en kunne komponere og anrette lekre retter.


Kokker legger opp mat på mange tallerkener til et selskap. Foto.Mange gjester og høyt arbeidstempo er vanlig i kokkfaget.


Buffé. Foto.En må kunne tilberede ulike typer bufféer og anretninger.  

Hva gjør en kokk?

Som ferdigutdannet kokk vil du kunne jobbe med mat på en rekke forskjellige steder. Foruten å tilberede nydelig mat må du kunne mye om planlegging, innkjøp, lagring, produksjon, kvalitetssikring, presentasjon og økonomi. Du må selvfølgelig også være i stand til å kommunisere med kolleger og gjester for å sikre at maten du lager fører til at gjestene trives og ønsker å oppleve kokekunstene dine igjen.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • komponere retter og menyer i henhold til gjestenes ønsker og behov
  • lage mat til ulike anledninger, både hverdag, fest og ved spesielle behov
  • benytte ulike typer råvarer og tilberedningsmetoder
  • planlegge innkjøp og foreta prisberegninger
  • anrette og presentere mat
  • renhold og produksjonhygiene

Hvor kan jeg jobbe?

Arbeidsplassene som kokk er knyttet til kjøkkener på serveringssteder innenfor alt fra hurtigmat til gourmetrestauranter, fra hoteller og andre overnattingsbedrifter, turistskip, borerigger, handelsskip og fiskefartøyer til ferskvareavdelinger i dagligvarebutikker.

En dyktig kokk:

  • er glad i å lage mat
  • er kreativ og har estetisk sans
  • jobber godt under press
  • har gode kommunikasjonsevner og jobber godt i team
  • har god personlig hygiene
  • er serviceorientert

Mer informasjon om yrket finner du på:

Vil bli kokk

Kokk på utdanning.no 

Relatert innhold