Fagstoff

Institusjonskokk

Publisert: 16.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut


Fakta

Yrkesbetegnelse:
Institusjonskokk med fagbrev


Utdanning
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Kokk- og servitørfag
Vg3 Institusjonskokkfaget (Opplæring i bedrift – 2 år)

 

Eventuell videreutdanning:
Mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter


Kokke arbeider over gryte på kjøkkenet. Foto.  

Institusjonskokkfaget bygger på husholdningsskolenes kultur og tradisjoner. Der ble det lagt vekt på matens betydning for befolkningens helse, riktig utnytting av ressursene og bruk og bevaring av lokale og nasjonale mattradisjoner. Institusjonskokken har en viktig oppgave i å bidra til å redusere kostholdsrelaterte helseskader gjennom informasjons- og veiledningsarbeid.

Hva gjør en institusjonskokk?

Som institusjonskokk vil du ivareta matomsorgen for personer som av ulike årsaker, for kortere eller lengre tid, ikke kan ha ansvaret for sitt eget matstell. Du skal kunne planlegge, produsere, distribuere og framby alle måltider en person trenger i løpet av et døgn. Mattilbudet skal oppfylle gjeldende ernæringsmessige kriterier, offentlige retningslinjer og den enkeltes behov. Du skal være i stand til å lage mat som gir positive opplevelser, til både friske og syke.

Brosjyren: Nøkkelråd for et sunt kosthold. Foto.Som institusjonskokk må man lage mat som fyller ernæringsmessige krav, og som følger offentlige retningslinjer.


Småstek av okse eller elgkjøtt servert på en hvit middagstallerken. Foto..Oksestek er en vanlig rett som serveres på institusjoner. 

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • komponere retter og menyer i henhold til offentlige retningslinjer
  • ta hensyn til ulike dietter og spesialkoster
  • produksjon av varm og kald mat i store kvanta
  • benytte ulike typer råvarer og tilberedningsmetoder
  • produksjon og distribusjon av alle måltider som inngår i heldøgsforpleining
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr
  • ha et godt renhold og en god produksjonshygiene

Hvor kan jeg jobbe?

Som institusjonskokk kan du jobbe innenfor flere deler av helse- og omsorgssektoren. Til sjøs, offshore, i forsvaret og på internat. Faget stiller strenge krav til generell forståelse for alle aspekter av matlagingen.

En dyktig institusjonskokk:

  • er glad i å lage mat
  • er gjerne kreativ og har estetisk sans
  • jobber effektivt og planmessig
  • har gode kommunikasjonsevner og jobber godt i team
  • har god kontroll på kostnadene
  • har god forståelse for matens ernæringsmessige betydning

Mer informasjon om yrket finner du på:

Vil bli institusjonskokk 

Institusjonskokk på utdanning.no 

Relatert innhold

Aktuelt stoff for

Generelt