Fagstoff

Konditor

Publisert: 21.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fakta

Yrkesbetegnelse:
Konditor med svennebrev


Utdanning
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Matfag
Vg3 Konditorfaget (Opplæring i bedrift – 2år)

 

Eventuell videreutdanning:
Mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter


En konditor legger ut konfekt i disken. Foto.  En god konditor får utløp for sine kunstneriske evner ved å forme og skape fantastiske godsaker, med fullt fokus på nydelige smaker og uovertruffen estetikk. Yrket har røtter helt tilbake til bibelsk tid, men konditoren er likevel moderne, nysgjerrig og alltid på jakt etter å lage nye, spennende kreasjoner.

 

Konditor Øyvind Barø som lager sin dessertkake. Foto.Konditor Øyvind Barøs lager dessertkake.

Ulike typer konfekt i en disk. Foto.Lekker konfekt i ulike varianter. Utseende er viktig for det en konditor lager. 


En bryllupskake med svart marsipan og roser. Foto.En konditor lager kaker til mange av livets store begivenheter. 

Hva gjør en konditor?

Som konditor vil du, i likhet med mange andre tradisjonsrike yrker, være nødt til å beherske klassiske og utprøvde teknikker. Du skal også forholde deg til moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må være i stand til å utnytte råvarene på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger av ferdige varer.

Konditoren lager alle slags kaker og søte bakervarer som bløtkaker, konfekt, sjokoladekaker, kransekaker og konfektkaker. Konditoren lager også dekor og figurer i marsipan, sukker og sjokolade. Alt skal formes, pyntes og dekoreres pent, og en konditor må derfor være nøyaktig og litt kunstnerisk anlagt. Arbeidet består både i håndverk og maskinell produksjon.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • produksjon av kaker og søte bakverk
  • produksjon av kremer, glasurer og konfekt
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr
  • bruk av både nye og tradisjonelle tilberedningsmetoder
  • utvikle og tilpasse oppskrifter

Hvor kan jeg jobbe?

Som konditor kan du jobbe i spesialforretninger, bakerier, ved storkjøkken og i restauranter. Konditorfaget har lange tradisjoner gjennom påvirkning fra Europa, og faget har fått større utfordringer og betydning i tråd med velstandsutviklingen og globaliseringen i samfunnet. Stadig åpnere grenser, og større påvirkning fra utlandet fører til at konditoren må være i stand til å hente internasjonale impulser, uten å miste grepet om gamle nasjonale tradisjoner.

En dyktig konditor:

  • er kreativ og har god fantasi
  • har sans for form og farge
  • arbeider nøyaktig og hygenisk
  • har god kunnskap om råvarene
  • har et godt håndlag

Mer informasjon om yrket finner du på:

www.baker.no

Vil-bli-konditor