Fagstoff

Baker

Publisert: 24.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fakta:

Yrkesbetegnelse:

Baker med svennebrev


Utdanning:
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Matfag
vg3 Bakerfaget (Opplæring i bedrift – 2 år) 


Eventuell videreutdanning:

Mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter

Baker med brød. Foto.   

Bakerfaget er et av verdens eldste håndverk, og i stadig utvikling. Som fremtidens baker må du kunne beherske den nyeste teknologien, samtidig som du utviser godt håndlag av den gamle skolen.

Tre sekker med ulike typer mel. Foto.En baker må ha god kunnskap om de ulike meltypene og hva de egner seg til. 

Et stativ med stekeklare boller på brett. Foto.Boller på brett klare til steking.

 

To byggbrød med et klede over. Foto.Byggbrød klare til servering. 

Hva gjør en baker?

Som ferdigutdannet baker vil du være i stand til å forvandle en tilsynelatende uformelig gjærdeig til de nydeligste brød, boller, rundstykker, bagels eller pizzabunner. Bakeren har også ansvaret for Wienerbakst, som wienerbrød og kringler. Noen bakere velger å spesialisere seg i industribakeri og styrer store automatiserte produksjonslinjer, mens andre velger mindre håndverksbakerier og også å lære litt om kaker.

Som de fleste andre næringer er bakerfaget i stadig forandring, og det gjelder å holde følge med både norske og utenlandske trender og nyvinninger. I et samfunn som i stadig økende grad fokuserer på sunnhet og kosthold vil det også bli din utfordring å lage velsmakende produkter, med riktig sammensetning av nødvendige næringsstoffer, både i forhold til helse og ikke minst god smak.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • produsere ulike typer brød, kaker og annen gjærbakst
  • lage bakverk etter både tradisjonelle og nye oppskrifter
  • rengjøre og vedlikeholde utstyret
  • beregne næringsinnhold i de ferdige produktene
  • tilpasse og utvikle oppskrifter

Hvor kan jeg jobbe?

Som baker vil du kunne jobbe i store industribakeri, med avansert utstyr og produksjon i stor skala, eller i ditt "lokale bakeri på hjørnet". Det er også mulig å få jobb innenfor hotell- og restaurantnæringen.

En dyktig baker:

  • har interesse for gjærdeig og andre deiger
  • har god kunnskap om råvarene og hvordan de virker på baksten
  • jobber strukturert, effektivt og nøyaktig
  • evner å se kundenes behov og ønsker
  • er innstilt på mye nattarbeid

Mer informasjon om yrket finner du på:
Vil bli baker
www.baker.no 

Oppgaver
Relatert innhold