Fagstoff

Fakta om hygiene

Publisert: 09.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Hvis du ikke følger hygienereglene, kan dette medføre at personer du lager mat til blir syke.

Det er greit å lære seg å ha gode holdninger og hygienerutiner på kjøkkenet.

Håndvask. Foto.

 

Kokke arbeider over gryte på kjøkkenet. Foto.Mat som skal holdes varm, må ha en temperatur på minst 60 grader C.   

 

 

 

Ser hendene til en mann som er klar for å kutte med kniv på en skjærefjøl. FotoSkjærefjøler må være ordentlig rengjort, og du må også huske på å bytte til ren fjøl mellom behandling av ulike råvarer, f.eks. rått og kokt kjøtt.    

Når du jobber med mat er det noen viktige kjøreregler som det kan være ekstra lurt å tenke over, og dette gjelder særlig hygiene. Under følger en rekke råd/tips til deg om hvordan kan du jobbe mer bevisst for å få minst mulig bakterier i maten.

Visste du dette?

  • Bakteriene spres oftere med våte hender enn med tørre.
  • Bakteriene kan leve i flere timer på hendene dine, og i løpet av den tiden kan de spres videre – både til mennesker og mat.
  • Under negler, ringer, armbånd eller klokker kan det skjule seg like mange bakterier som det finnes mennesker i Europa.
  • Dårlig eller ingen vask av hender er den viktigste årsaken til smitte – fra mat og til mat.
  • Bakteriene vokser svært raskt i melk hvis den blir varm.
  • Mange bakterier dør ikke selv om maten fryses.
  • De fleste bakterier dør ved temperaturer mellom 60–70 grader.
  • Bakteriene finnes på overflaten på biffstykker.
  • Det er viktig å vaske kniven eller ta en ny hvis du skal skjære opp forskjellige råvarer. Det samme gjelder også for skjærefjøler.
  • Bakteriene trives og formerer seg raskt i fuktige benkekluter som inneholder matrester.
  • Du bør bruke papir når du skrur igjen vannkranen, og når du åpner døra etter at du har vært på toalettet.
Oppgaver

Aktuelt stoff

Relatert innhold

Faglig