Fagstoff

Melk og meieriprodukter

Publisert: 15.10.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen


Pasteurisering

For å uskadeliggjøre farlige bakterier pasteuriseres all melk som selges i Norge. Dette kan gjøres på flere måter, men det vanligste er å varme opp melken til 72 grader i minst 15 sekunder.

 

Homogenisering

Helmelk, lettmelk og kefir blir i tillegg homogenisert. Det vil si at fettet i melken blir finfordelt slik at det ikke blir liggende og flyte på toppen av melken.

 

 

Melk som helles i et glass. Foto.Et glass melk  

 

 

Tre glass med smoothie. Foto.Smoothies – tre varianter  

 

 

Matvaregruppe: melk og melkeprodukter.Foto. 

Melk og melkeprodukter er en viktig del av kostholdet for de fleste nordmenn. Mange av de gamle norske matrettene har melk som en viktig ingrediens.

Det finnes et stort antall meieriprodukter å velge mellom, og til hverdags bør du velge de magre variantene. Magre produkter inneholder like mye næringsstoffer som de originale variantene, det er bare fettinnholdet som er redusert.

Til melk og melkeprodukter regner vi

  • alle typer melk
  • smør
  • ost
  • rømme og fløte
  • kesam og cottage cheese
  • jogurt

Mer informasjon om disse produktene finner du på melk.no.

Melk og melkeprodukter inneholder

  • fett
    • 3,9 % i helmelk, 1–1,5 % i lettmelk og 0,1 % i skummet melk
    • fettet du får fra melk via melkeprodukter, er mettet
  • protein
  • vitaminer (vitamin B og vitamin D som er tilsatt i noen typer melk)
  • mineraler (kalsium)

Melk og melkeprodukter

  • kan være produsert i Norge eller være importert
  • kan være økologiske eller ikke
  • kan ha ulikt fettinnhold
  • kan være laktoseredusert
  • kan ha ulike smakstilsetninger
  • kan drikkes eller spises som de er, eller de kan brukes i ulike retter

 

Utfordringer til deg

  1. Les om melk på Helsedirektoratets sider. Ta notater.
  2. Gjør deg kjent på Opplysningskontorets sider. Lag deg en oversikt over hva som finnes på disse sidene, og diskuter med en medelev hvordan du kan bruke disse sidene på skolen og i bedriftene.
  3. Hvorfor bør melk og melkeprodukter være en del av den daglige kosten vår?
  4. Bruk Matvaretabellen og slå opp næringsinnholdet i ulike melkesorter og melkeprodukter. Hva finner du ut?
  5. Mange mener at brun ost er et spesielt bra pålegg, og at den inneholder mye jern. Bruk lenken matvaretabellen til å finne ut om dette stemmer.
  6. Finn informasjon om skolemelkordningen.
  7. Finn ut om all jogurt inneholder like mye karbohydrater. Hva forteller dette deg?
  8. Finn oppskrifter på retter med melk og melkeprodukter som du prøver ut på kjøkkenet hjemme eller på skolen.
  9. Prat med eldre mennesker om hvordan de brukte melk og melkeprodukter i gamle dager. Kanskje kan du også få noen oppskrifter som du kan prøve ut.

 

 

Relatert innhold