Fagstoff

Kjøtt og kjøttprodukter

Publisert: 15.10.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

 

Vi deler kjøtt inn i gruppene


  • rødt kjøtt fra firbente dyr
  • hvitt kjøtt fra fjørfe


Oksekjøtt i skiver. Foto.Oksekjøtt 

Kyllinglår delt i to. Foto,.Kyllinglår  

Lær deg forskjellen på de ulike farseproduktene

Kjøttfarse. Foto.Kjøttfarse  

Matvaregruppe: kjøtt og kjøttprodukter.Foto.  

Kjøtt er en del av det daglige kostholdet til de fleste nordmenn.

Maten i denne matvaregruppa inneholder

  • protein
  • fett
  • energi
  • mineralene sink, selen og jern
  • vitaminer, spesielt A og B

Du kan lese mer om næringsinnholdet i kjøtt på nettsidene til Opplysningskontoret for kjøtt: matprat.no.

Rent kjøtt inneholder mye proteiner, men det kan også inneholde en del mettet fett. Hvitt kjøtt inneholder vanligvis minst fett, og en større del av fettet er umettet. Farseprodukter, som pølser og kjøttdeig, inneholder en god del mettet fett, så vi bør velge de magreste kjøttproduktene eller rent, magert kjøtt. Når vi velger kjøttmat, bør vi generelt spise de lysere kjøttvarene og gjerne de som har fettlaget samlet og godt synlig, slik at vi kan skjære det bort.

Les mer om dette på Helsedirektoratet

Det kjøttet som selges, skal være slaktet på godkjente slakterier og kontrollert. Kjøtt og kjøttprodukter er ferskvarer og må oppbevares kjølig. Kjøtt kan brukes som både middagsmat og pålegg og kan tilberedes på en rekke ulike måter.

 

Utfordringer til deg


  1. Les Helsedirektoratets sider om kjøtt og kjøttprodukter. Ta notater.
  2. Gjør deg kjent på sidene til opplysningskontorene.
  3. Hva er fordelene med å spise hvitt kjøtt framfor rødt kjøtt?
  4. Sett opp en ukemeny med sunne middager.
  5. På matprat.no finner du en fane som heter Hele verden. Arbeid i grupper og lag noen av matrettene du finner her. Presenter maten sammen med fakta om landet den kommer fra.
  6. Lag en oversikt over sunne påleggsvarianter av kjøtt.
  7. Lag en oversikt over hvilke kjøttyper vi ikke bør spise så ofte.
  8. Finn ut hva kolesterol er.
Relatert innhold

Faglig

Tverrfaglig