Fagstoff

Fisk

Publisert: 15.10.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Verdens helseorganisasjon fremhever at det finnes dokumentasjon som viser at inntak av fet fisk og fiskefett reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer.

 

Matvaregruppe: fisk og sjømat.foto.

Fisk har alltid vært en viktig matvare i Norge, spesielt langs kysten. I dag spiser vi langt mindre fisk enn ønskelig, og langt mindre fisk enn kjøtt.

Spesielt de yngre aldersgruppene spiser for lite fisk. Sjømat omfatter ikke bare fisk. Krepsdyr og skjell er også sunn mat. Vi bør spise mer fisk og sjømat både som middag og som pålegg.

 Fiskerett. Foto.Fjellørret  

 

Fiskeboller i hvit saus med tilbehør. foto.Fiskeboller i hvit saus  

Vi deler fisk inn i gruppene

  • mager fisk
  • mellomfet fisk
  • fet fisk

Fra fisk får vi

  • protein
  • vitamin B12
  • selen og jod

I fet fisk og tran får du i tillegg

  • vitamin D
  • omega 3-fettsyrer

Fisk kan være villfisk eller oppdrettsfisk, og vi kan spise fisk som

  • middag
  • pålegg
  • mellommåltider

Fisk kan blant annet

  • saltes
  • kokes
  • stekes
  • lutes
  • tørkes
  • Kan du mer? 

Hos Helsedirektoratet kan du lese:

"Ut fra et helsemessig synspunkt er det gunstig om forbruket av fisk, både mager og fet fisk, øker i befolkningen. Helsedirektoratet anbefaler at man spiser fisk både som pålegg og til middag, og at man varierer mellom ulike fiskeslag".

Verdens helseorganisasjon fremhever at det finnes dokumentasjon som viser at inntak av fet fisk og fiskefett reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Opp gjennom historien har vi utviklet en mengde ulike tilberedelsesmetoder for fisk for å bevare holdbarheten og for å variere smaken.

Hvordan få barn til å spise fisk?

 

 

 

Utfordringer til deg

 

  1. Les Helsedirektoratets nettsider om fisk. Ta notater.
  2. Les Helsedirektoratets sider om fisk og helse. Ta notater.
  3. Lag en oversikt over sunne påleggsvarianter av fisk.
  4. Gjør deg kjent med siden til Eksportutvalget for fisk. Lag en oversikt over hva du kan finne på denne siden, og diskuter med medelever hvordan dere kan bruke siden i videre arbeid på skolen og i bedrifter.
  5. Bruk fiskeleksikonet Godfisk og Matvaretabellen. Lag en plakat som viser næringsinnholdet i ulike typer fisk.
  6. Sett opp en ukemeny med sunne middager. Fiskemåltider bør være en del av denne ukemenyen.
  7. Velg ulike fiskeretter, lag et fiskebord og inviter lærerne på fest. Fortell dem om næringsinnholdet i de rettene dere har laget.
  8. Fordypningsoppgave: Les og ta notater fra Helsedirektoratets side om fakta om fisk og helse.
Oppgaver

Generelt

Relatert innhold