Hopp til innhold

Fagstoff

Emnebetoning

Når du bruker typografi til å skape overensstemmelse og sammenheng mellom form og innhold, kalles det emnebetoning. Det er ofte en balansegang om du skal velge de mest lesbare fontene, de mest emnebetonte, eller en mellomting.
Grafikisk kunst. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lesbarhet er viktig og må ha fokus, særlig i større tekstmengder. Budskapsformidling er alltid det viktigste, men hvis du kun bruker de best lesbare fontene fra skriftgruppene antikva og grotesk, kan uttrykkene dine fort bli litt kjedelige.

Hvis du skal invitere til tidenes fest, er det sikkert minst like viktig for deg at typografien i invitasjonen antyder at dette blir et skikkelig party, enn at budskapet er nøytralt og godt lesbart. Hvem vil vel gå på en nøytral og stiv fest?

Balansegang

Maleri av blomster og et gjerde med teksten "Thank you" skrevet med løkkeskrift. Maleri.
Åpne bilde i et nytt vindu

Emnebetoning betyr at du bruker typografi til å skape overensstemmelse og sammenheng, det vi også kaller for identitet, mellom form og innhold. Det er alltid en balansegang mellom om du skal velge de best lesbare fontene, eller de som er mest emnebetonte. Her fins det ingen fasit på hva som er rett eller galt.

Er det snakk om en lang tekst, velger du en font som er tydelig og rask å oppfatte og behandler den med tanke på optimal lesbarhet. Hvis innholdet derimot er mindre i omfang, gir det andre muligheter. Da kan du kanskje velge en mer utradisjonell typografi i tråd med det du ønsker å kommunisere.

Velg en font som gjør jobben!

Eksempler på emnebetoning i skrifttyper. Grafisk.
Åpne bilde i et nytt vindu

Nedlasting av fonter

På datamaskinen din har du fonter som var forhåndsinstallerte da du kjøpte den. Blant dem finnes flere klassiske fonter som «aldri» går av moten. Andre godt etablerte fonter må du kjøpe hvis du trenger dem.

Hvis du ikke er så nøye på fontenes opphav og historie, finnes det en rekke websider der du kan laste ned spennende fonter gratis. Særlig hvis du trenger noen som er litt sære og emnebetonte, kan du ha stort hell med å søke etter en passende font på nettet.

Før du laster ned, bør du likevel være oppmerksom på et par ting:

  • Fonter er omfattet av opphavsrett og åndsverksloven. Sjekk at de du finner, ikke er piratkopier, og undersøk om det er begrensninger eller regler for bruk av fonten.
  • Ikke alle gratisfonter har alle tegn. I Norge har vi problemer med at en del fonter som er designet i andre land, mangler æ, ø og å.
CC BY-SASkrevet av Ellen Johansen.
Sist faglig oppdatert 12.07.2017

Læringsressurser

Typografi