Oppgave: Arbeidsoppdrag

Kost ved livsstilssykdommer

Publisert: 08.06.2016, Oppdatert: 07.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Kostrådene er laget for å forebygge livsstilssykdommer. Disse rådene kan derfor være til hjelp for deg når du skal planlegge kosten til disse personene.

 

Overvektig person. Foto.

 

 

Dame med mange ulike frukter i en kasse. Foto.«Fem om dagen» kan brukes til alle kostene!   

 

 

 

 

Laksefilet, urter og krydder. Foto.Skal tro om laks er sunt? Står det noe om fisk i kostrådene?  

 

Informasjon om oppgaven

I denne oppgaven skal dere arbeide både teoretisk og praktisk med kost til personer som har utviklet livsstilssykdommer. I oppgave 1 skal dere finne retter som passer til den aktuelle livsstilssykdommen, i oppgave 2 skal gruppen lage en presentasjon, og oppgave 3 består av praktisk matlaging og presentasjon av kosten.

Klassen deles inn i grupper på 3–4 personer.

Følgende koster fordeles på gruppene:

  • kost ved hjerte- og karsykdommer
  • kost ved diabetes
  • kost ved overvekt

Oppgave 1 – teori

  • Finn to retter som passer til et måltid for brukere som har den oppgitte kosten (for eksempel hovedrett + dessert, suppe + hovedrett eller hovedrett + brød).
  • Det må være med grønnsaker i måltidet.
  • Vær kreativ når du skal velge rett. Tenk nytt, og ikke lag det du bruker hjemme hver dag.
  • Lever inn oppskrift og bestillingsliste for fire porsjoner.
  • Planlegg hvordan dere vil anrette (legge opp) retten.
  • Skriv en arbeidsfordeling – én person fra hver gruppe skal være med på å dekke bord.

Oppgave 2 – teori

Les deg opp på teori knyttet til kosten, og lag en presentasjon om kost til den aktuelle livsstilssykdommen. Denne skal dere framføre for klassen.

  • Hvilke type mat anbefales?
  • Står det noe i kostrådene som du kan knytte opp mot denne kosten?
  • Kan man få andre livsstilssykdommer hvis man ikke følger retningslinjene?
  • Begrunn valget av dagens matretter.

Oppgave 3 – praksis

  • Lag matrettene, og dekk bordet.
  • Presenter alle gruppenes retter samlet på et buffébord, der de merkes med den aktuelle kosten.
  • Framfør presentasjonene dere lagde i oppgave 2.