Oppgave: Arbeidsoppdrag

Vegetar – «grønn dag»

Publisert: 04.05.2016, Oppdatert: 07.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Lær deg å lage vegetarmat, samt hvor viktig det er at kosten er fullverdig og inneholder viktige næringsstoffer.

 

Kokker på kjøkkenet

Ulike typer linser ligger i hvert sine rom i et fat. Foto.Linser har protein av svært god kvalitet, og det vil si at den inneholder mange essensielle aminosyrer. Aminosyrer er byggesteiner i proteinet.

 

Vegankost, består bare av vegetabilske matvarer.

 

 

Laktovegetarisk kost, består av vegetabilske matvarer, og kan i tillegg bruke melk og meieriprodukter.

 

 

Laktoovovegetarisk kost, består av vegetabilske matvarer, og kan i tillegg bruke melk, meieriprodukter og egg.

 

 

 

 

Et bord som er dekket og pyntet med ville blomster. FotoOppdekking og pynting av bord med noe av det man kan finne i naturen. 

I dette arbeidsoppdraget skal dere som er kokker jobbe med å planlegge, lage og presentere vegetarretter. Servitøren tar ansvaret for å planlegge og dekke opp til en «grønn dag».

Oppgave for kokker

  1. Velg ut en eller flere av rettene fra tabellen under.
  2. Finn oppskrift og framgangsmåte på retten(e) du skal lage. Tenk næringsverdi når du velger ut oppskriften! Prøv å bruke en eller annen belgfrukt i hovedretten (erter, bønner, linser). Nøtter inneholder omega-3 og kan benyttes hvis det passer i retten.
  3. Skriv opp bestillingsliste på de varene du skal bruke i retten.
  4. Husk å oppgi mengde!
  5. Skriv ut oppskrifter – en til deg selv og en til læreren.
  6. Lag arbeidsplan hvis du skal lage flere retter. I kjøkkenøkten utfører du det planlagte arbeidet ditt.

Du skal presentere retten din før måltidet og bør vite dette på forhånd:

  • Navnet på retten.
  • Hvedråvarer.
  • Næringsverdien i retten.
  • Er det noen av råvarene som er ekstra næringsrike?
  • Hvilken av de tre vegetartypene er retten spesielt egnet for? Begrunn svaret ditt!
  • Har du har lært noe, så del det gjerne med de andre.
Vegetarrett
Navn
Vegetarkarbonader med belgfrukter
 

 Vegetarkarbonader med rotgrønnsaker

 

  Vegetargryte

 

 Lasagne

 

 Ratatouille

 

  Falafel med fullkorns couscous

 

  Grønnsaksgrateng

 

 Pai

 

  Wok

 

  Brød/rundstykker

 

  Salat

 

  En sunn dessert

 

 

Oppgave for servitører

  • Planlegg oppdekking av bord og buffé til et «grønt måltid».
  • Vær kreativ og bruk elementer fra naturen eller noe spiselig til oppdekking og pynt.Rettene skal serveres på en buffé.
  • Finn oppskrift på en sunn velkomstdrink/aperitiff. Lag en arbeidsplan.
  • Lag bestillingsliste.
  • På praksisdagen lager du velkomstdrink/aperitiff og utfører det planlagte arbeidet ditt!