Fagstoff

Norge sett utenfra

Publisert: 27.10.2009, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Norge sett utenfra  

Gjennom skoletiden leser du tusenvis av sider om fremmede kulturer, og du ser en lang rekke filmer: ”Slik lever de i Kenya” eller ”Trålfiske i Peru”. Dersom vår egen kultur skulle presenteres på tilsvarende måte – hvordan ville det sett ut? Hva ville vært fremhevet? Hva ville vært omtalt som usivilisert og rart?

I dette lille forskningsprosjektet kan du studere hva tilreisende til Norge oppfatter som spesielt og annerledes med vår kultur. Du får kunnskap om forskjeller mellom kulturer, samtidig som du får muligheten til å leve deg inn i hvordan det er for utlendinger å møte Norge.

Vil du samtidig formidle et ”skråblikk” på vår egen kultur, kan du lage en presentasjon av Norge – slik vi vanligvis lager presentasjoner av andre lands kulturer.

Problemstilling:

Hvordan oppfattes Norge og nordmenn av folk fra andre land?

 

Dette er et lite forskningsprosjekt som kan gjennomføres av en eller flere elever. Nedenfor finner du tips om hvordan.

 

  • Om samfunnsforskning - Skal du drive samfunnsforskning, må du vite litt om spillereglene på dette feltet. I fagartikkelen "Samfunnsforskning" kan du lese om hvordan slik forskning foregår når det gjøres profesjonelt. Ditt prosjekt skal være en mini-utgave av dette. Finn artikkelen under "Fagstoff" i lenkesamlingen. Denne artikkelen bør du lese før du går i gang med dette prosjektet.
  • Slik går du fram - Vi har skrevet en liten "bruksanvisning" til dette forskningsprosjektet. Vi anbefaler sterkt at du bruker denne. Du finner det under "Veiledning" i lenkesamlingen.
  • Fagartikler - All forskning starter med å sette seg inn i det fagfeltet man skal forske innenfor. Vi har skrevet to fagartikler som gir deg det du trenger. Hvis du har tid, anbefaler vi deg at du leser mer enn dette. Du kan følge linkene vi har foreslått og du kan finne fagstoff om emnet på egen hånd. De to artiklene som vi altså har anbefalt som et "minimum", finner du i lenkesamlingen under overskriften "Fagstoff". De heter "Kroppsspråk i ulike kulturer" og "Norge mangler puben".
  • Samarbeid - Hvis dere er flere som samarbeider om dette forskningsprosjektet, vil dere kanskje ha nytte av å gjøre det via nettet. Vi har utarbeidet noen tips til verktøy dere kan bruke, og som passer fint som tillegg til den læringsplattformen som skolen bruker. Du finner disse tipsene under overskriften "Veiledning" i lenkesamlingen.
  • Kilder du kan stole på - Hvis forskningen din skal gi holdbare resultater, må du bruke gode og sannferdige kilder. De artiklene du leser, må være skrevet av folk som vet hva de snakker om.  Stoffet som du finner her på ndla sitt nettsted er kvalitetskontrollert. Det kan du trygt bruke. Hjelp til å velge gode kilder ellers finner du i artikkelen "Pålitelige kilder". Du finner den under "Veiledning" i lenkesamlingen.
  • Fortelle om det du fant - Når du har fullført forskningen din, skal den presenteres. Tips om hvordan det kan gjøres, finner du i artikkelen "Presentere et prosjekt". Se lenkesamlingen under "Veiledning".