Oppgave: Arbeidsoppdrag

Fordypningsoppgave – fisk

Publisert: 07.06.2016, Oppdatert: 07.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

 

 

Seifilét. FotoDu kan velge å fordype deg i sei, som er en spennende fisk med god smak og mange bruksområder. 

 

 

 

 

 

Makrell. Foto.Makrell er også en spennende fisk, som har en spesiell smak og konsistens.  

Med denne oppgaven skal du bli bedre kjent med en fisk ved å fordype deg i en fiskesort. Hvis du følger med når de andre i klassen presenterer sine fiskesorter, lærer du masse om fisk!

Informasjon om oppgaven

Oppgaven dekker kompetansemål fra både kosthold og livsstil samt råvarer og produksjon.

  • I oppgave 1 skal du velge deg en type fisk som du skal fordype deg i. Oppgaven skal presenteres på valgfri måte for lærer og medelever.
  • I oppgave 2 skal du beskrive grunnleggende tilberedningsmetoder samt kjernetemperatur. Denne delen skal ikke presenteres, men besvares og leveres inn.
  • I oppgave 3 skal du lage og presentere en rett med fisketypen du valgte i oppgave 1.

Forslag til kilder:

I NDLA kan du finne mye fagstoff om fisk. Du kan lese om de fleste fiskesortene i fiskeleksikon, og under Fisk ligger mange fiskesorter beskrevet.

       

godfisk.no  

Matportalen.no 

Oppgave 1

Velg deg en fiskesort, og jobb videre med denne ved å fordype deg i følgende temaer:

  • beskrivelser av fiskesort (blant annet fethetsgrad)
  • næringsinnhold og eventuell helsegevinst
  • bruksområder
  • oppbevaring på kort og lang sikt
  • mengdeberegning – både filet og hel fisk
  • kjernetemperatur
  • hygienekrav ved stell og oppbevaring av fiskesorten
  • oppskrift på en klassisk rett med denne fisken samt tilbehør

Oppgave 2

Denne oppgaven skal leveres inn sammen med det andre fagstoffet, men ikke presenteres.

 

Beskriv framgangsmetoden og viktige elementer for å få et godt resultat for disse grunnleggende oppskriftene:

 

  • fiskekraft
  • fiskefarse

Huskelappen

  • Husk å bruke kildehenvisning!
  • Ikke ta direkte kopi, men omskriv, fordi da lærer du mer!

Hel laks, torske- og laksefilet som ligger på et fat. Foto.

Oppgave 3

Klassen lager en buffé og tilbereder og presenterer rettene som hver enkelt elev har funnet oppskrift på.

  • Skriv en bestillingsliste.
  • Lag en arbeidsplan.
  • Lag retten på kjøkkenet.