Fagstoff

Norsk mattradisjon: Potet

Publisert: 18.05.2016, Oppdatert: 07.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

  • Mangel på korn førte til at poteten ble brukt som en billig erstatning.
  • Poteten reddet mange sjøfolk fra sykdommen skjørbuk.

Poteter av sorten rød gulløye i en haug. Foto.  

Poteten ble dyrket og spist i flere tusen år i Andesfjellene. Opprinnelig kommer den fra Peru og Chile. Poteten ble «oppdaget» da spanjolene kom til Sør-Amerika, og de førte den med seg tilbake til Europa i 1492. Den ble ikke umiddelbart benyttet som grønnsak i Europa, og det tok lang tid før man begynte å verdsette den. Poteten hadde et svært dårlig rykte på seg, og i Frankrike mente overklassen at smaken passet best for underklassens smak og fordøyelse. Noen mente også at man ble spedalsk av å spise poteter. Som så mye annet, måtte det dårlige tider til for at denne grønnsaken skulle bli verdsatt.

Jenter fra Ruseløkka skole i Oslo plukker poteter i Ski, høsten 1950. Foto. Potetplukking på Askerud gård i Ski, 1950 

Skolebarn plukker poteter på en bondegård.Potetferie var et vanlig begrep helt fram til 1970-tallet i Norge.


Borghild Gudmundsen, Karin Engh Johansen og Elisabeth Hansen skreller poteter på Kommunekjøkkenet i Oslo i 1962. Foto. Kvinnelige ansatte som skreller poteter på Kommunekjøkkenet, 1962 


Kjøttkaker med stuet grønnkål. Foto.Poteten har fortsatt en solid posisjon i det norske kostholdet. 

Poteten ble redningen

Tidlig på 1800-tallet er Norge et fattig land og kornhøstene slår feil flere år på rad. Dette får store konsekvenser for innbyggerne, og det er lite mat tilgjengelig for de fattige. Da måtte man finne alternativer til korn og kornprodukter. Norge og Irland er kanskje de to landene som hadde størst utbytte av poteten. Begge landene var fattige og trengte en billig alternativ matkilde. Derfor ser vi også mange oppskrifter på bruk av poteter i disse landene. Poteten ble altså redningen for svært mange i Norge.

Spanske sjøfolk anså poteten som en dårlig matkilde, men god nok for sjøfolk. Poteten er rik på C-vitamin, og dette førte til at sjøfolkene unngikk skjørbuk, men denne sammenhengen så de imidlertid ikke da.

Et alternativ til korn og mel

Poteten ble etter hvert brukt som alternativ til korn og mel. Det vil si at man begynte å bruke poteter som ingrediens i ulike matretter i stedet for mel og kornprodukter. Eksempler på dette er potetsmør, potetkake, potetost og potet med sur melk. Vanlige folk spiste kanskje potet til en til tre måltider i løpet av dagen. Poteten ble brukt til det meste, men for de fattige var det nok kun potet som sto på menyen til alle måltider.

Bruksområde i dag

Poteten har fremdeles en stor plass i det norske kostholdet, og den brukes i svært mange varianter. Mange oppskrifter fra 1800-tallet holdes fortsatt i hevd, som for eksempel potetkake, ulike middagsretter med smør og poteteter, spekesild med poteter. I dag reiser vi mye mer og får stadig flere impulser fra andre land. Det har nok ført til at vi spiser noe mindre poteter i dag enn tidligere.