Oppgave: Arbeidsoppdrag

Planlegg, presenter og lag en sunn lunsj

Publisert: 01.06.2016, Oppdatert: 06.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Læringsmål:

  • hvilke matvarer et sunt måltid kan inneholde
  • valg av tilberedningsmetoder i et sunt måltid
  • næringsinnhold i de sunne matvarene
  • presentere retten

Bilde av et par som forsyner seg fra lunsjbuffeten på et hotell. Foto.   

 

En mengde grønnsaker, frukt, frø og korn. Foto.Av grønnsaker og frukt kan du lage mange spennende retter som er sunne og næringsrike.   

Informasjon om oppgaven

Oppgaven er basert på en case hvor du får beskjed om å lage og presentere en sunn lunsjrett. Dere kan velge å invitere gjester eller rett og slett servere og presentere maten for hverandre.

Alle hjelpemidler er tillatt, men husk å være kritisk til hvilke kilder du velger oppskrifter fra.

Tidsbruk:

  • 1 time til å finne oppskrifter.
  • 1 time til å planlegge presentasjonen.
  • 1 kjøkkenøkt for å produsere maten, presentere og spise rettene.

Du kan jobbe på egenhånd eller i gruppe. Vurder dette sammen med læreren din.

 

Kanskje kan Kostråd fra ernæringfysiologen være til hjelp for å finne ut hva et sunt kosthold inneholder?

Du finner også mange gode oppskrifter i Kokeboken.

 

Bilde av en Klar fiskesuppe med sei og grønnsaker. Foto.Klar fiskesuppe med sei og grønnsaker passer godt som en sunn lunsj. 

 

 

 

Case

Du er ansatt som kokk ved Monicas kjøkken. Mandag kommer det gjester som skal ha bespisning ved serveringsstedet. Disse gjestene er veldig opptatt av sunt kosthold. De ønsker dermed å få servert en lunsj som er i tråd med hva som antas å være et sunt kosthold.

  • Du som ansatt har denne dagen fått ansvaret for å tilberede mat til disse gjestene. Maten skal serveres på en buffé.
  • Før bespisning skal du presentere for gjestene hva du skal servere og hvorfor du har valgt å servere det du gjør.

Oppgave

Teori

  • Finn ut hva som menes med et sunt kosthold.
  • Finn oppskrifter på en eller flere sunne retter.
  • Lag en kort presentasjon der du forteller gjestene/medelevene dine hvorfor denne retten er sunn.

 

Praksis

  • Bruk kreativiteten og kunnskapen din og råvarer som er aktuelle for sesongen til å tilberede en sunn og god lunsj.
  • Presenter retten din!