Fagstoff

IRL – In Real Life

Publisert: 17.11.2015, Oppdatert: 06.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Bilde av skuespillere og regissør Erik Leijonborg fra filmen IRL. Foto.Skuespillere og regissør Erik Leijonborg fra IRL 

Filmdetaljer

Tittel: IRL

 

År: 2013

 

Opprinnelse: Sverige

 

Sjanger: Drama

 

Regi: Erik Leijonborg

 

Manus: Alex Haridi

 

Skuespillere: Happy Jankell, Valter Skarsgård, Alba August, Moa Arnald, Ola Andreasson, Astrid Assefa, Vincent Grahl, Charlie Gustafsson, Fredrik Hammar

 

Rettighetshaver: SF-Norge

 

Rollespill på Internett

På engelsk kalles spill som The Secret World for Massively multiplayer online role-playing games. Dette forkortes ofte bare til MMORPG. Et annet kjent spill i denne kategorien er World of Warcraft. Les mer på Wikipedia: Hva er MMORPG? 

 

Spillefilmen IRL handler om hvor skadelig mobbing kan være. Samtidig handler den om hvor viktig det er at voksne skjønner hva som foregår.

Om filmen

Elias lever livet sitt både i den virtuelle og i den virkelige verden. Han spiller et rollespill på Internett som heter The Secret World. I spillet, der han har tatt kallenavnet S:]iles, har han blitt kjent med Sc4rlet. Den virtuelle relasjonen mellom S:]iles og Sc4rlet endrer seg da hun en dag ønsker å treffe ham i virkeligheten («in real life»).

Forholdet til Sc4rlet står i skarp kontrast til hvordan Elias har det i hverdagen. Miljøet på skolen til Elias er preget av mobbing, og han plages av sine medelever. Den populære jenta Agnes og hennes kamerater er spesielt ille i sin plaging av Elias. Agnes filmer blant annet mobbingen av Elias med telefonen sin og legger dette ut på YouTube.

Fortelleteknikk

Helt i starten av filmen ser vi et kort klipp fra et intervju med faren til Elias. Dette er filmens rammefortelling. Rammefortellingen, der faren snakker inn i kamera, dukker opp flere ganger i filmen. Men det er først i slutten av filmen det er mulig å fullt ut forstå hvilken sammenheng intervjuet er gjort i.

I filmen benyttes det også fortellergrep som tidvis gjør det vanskelig å skille mellom hva som er faktisk handling, og hva som foregår i Elias sitt hode. Dette gjelder blant annet forholdet mellom Elias og Sc4rlet.