Fagstoff

Mineraler og sporstoffer

Publisert: 23.06.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

  • Mineralstoffene kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke.
  • Mineralstoffene har forskjellige funksjoner i kroppen.

En mengde ulike råvarer av frukt, grønt, kjøtt, fisk, melk, egg og kornprodukter. Foto.  

Selv om de forskjellige uorganiske mineralene til sammen bare utgjør en liten del av kroppsvekten vår (cirka 4 %), er de svært viktige. Mineralene er nødvendige for mange prosesser i kroppen vår, men de forbrennes ikke.

Melkeglass.Foto.Melk er en god kilde til kalsium

 

Fisk. Foto.Fisk er en god kilde til jod 

 

Oksekjøtt i skiver. Foto.Oksekjøtt er en god kilde til jern og sink  

Nærbilde av kvinnehals med struma. Foto.Struma er en mangelsykdom ved for lite jod. 

 

Mineraler I motsetning til vitaminene er flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen. Særlig skjelettet er avhengig av mineraltilførsel. Mineraler er også viktige for at nervesystemet og musklene skal fungere normalt.

Vi deler mineralene inn i to hovedgrupper:

  • Mineraler – som vi trenger relativt mye av, og som fungerer som byggesteiner i kroppen. Eksempler på slike mineraler er kalsium og fosfor.
  • Sporstoffer – som kroppen bare trenger ørsmå mengder av. Sink, selen og krom er eksempler på sporstoffer.

Sporstoffer

Sporstoffer er betegnelsen på mer enn 100 grunnstoffer som til sammen utgjør mindre enn en titusendel av kroppsvekten vår. Flere av sporstoffene er livsnødvendige, det vil si at mangel kan føre til sykdom og i verste fall død.

Sporstoffene deles også inn i to grupper:

  • De livsnødvendige – som jern, sink og jod.
  • De giftige – som bly og kadmium.

Både de giftige og de livsnødvendige sporstoffene har en tendens til å hope seg opp i fetett og beinstrukturen. Det er vanskelig å studere effekten av mangel på eller tilskudd av sporstoffer, for alle stoffene fungerer sammen med hverandre, eller i konkurranse med hverandre. Tilskudd av ett enkelt sporstoff vil derfor automatisk endre konsentrasjonen av flere andre.