Begrep

Ris

Publisert: 05.08.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Utbredelse:

Ris dyrkes ikke i Norge, det meste av risdyrkingen foregår i de asiatiske landene.

 

Med andre ord:

Latin: Oryza

Engelsk: rice

Fransk: riz

Tysk: reis

Riskorn i en åker. Foto.  

Ris er en slekt i grasfamilien, og har blitt dyrket som kornslag i Asia siden 3000 år f.Kr. På verdensbasis regnes den som et av de viktigste kornslagene, etter mais og hvete. Det er det eneste hovednæringsmidlet for nesten 50 % av verdens befolkning, og i motsetning til de andre kornslagene, er mer enn 95 % av rishøsten føde for mennesker.

Risåker på Bali i Indonesia. Foto.Risåker på Bali i Indonesia.  

Svartrisrisotto med blekksprut. Foto.Det finnes mange ulike typer ris. Her ser du svartrisrisotto med blekksprut. 

Riskrem med rød saus. Foto.Ris kan brukes til mye, her servert som riskrem med jordbærsaus.  

På noen asiatiske språk er ordet for «ris» og «mat» det samme. Den vanligste risplanten er Oryza sativa. Risplanten er ettårig og blir omtrent 1,2 meter høy. Det finnes nesten 80 000 risvarianter i verden.

Sesong

Ris dyrkes i den fuktige årstid, og gjerne med mellomkulturer i den tørre årstid i form av mais, hirse eller belgvekster. Veksttiden er fra to til drøye seks måneder. Ris stiller store krav til varme og vannforsyning og tåler høy temperatur ved stor luftfuktighet. Den vanlige sumprisen, som har luftførende vev i røttene, dyrkes på sump- eller oversvømmet mark. Tradisjonelt soltørkes risen på bakken. I enkelte områder kan det høstes tre risavlinger pr. år, mot normalt to risavlinger og én maisavling.

Utbredelse

De land som produserer mest ris er Kina, India, og landene i Sørøst-Asia og Bangladesh. Årlig produseres ca. 700 millioner tonn på verdensbasis. 90 prosent av verdens risproduksjon foregår i Asia, med over 200 millioner risproduserende enheter.

Anvendelse

Risen har flere bruksområder, også utenfor matens funksjon. Man kan fremstille papir (sigarettpapir), brennevin (sake og risvin), og brygge ulike ølsorter. Risen blir imidlertid hovedsakelig kokt som tilbehør til middag. Sortene som er mest brukt er basmati, sjasmin og avoriaris. Risen blir også brukt som grøtris og puffet ris. Det som skiller ristypene fra hverandre er selve poleringen av kornene.

Næringsinnhold

Risen inneholder 80 prosent stivelse og er en god kilde til karbohydrat. Den inneholder også litt proteiner, natrium og fosfor. Risen inneholder ikke vitaminer og fett.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

 

Relatert innhold

Aktuelt stoff for