Fagstoff

Natriumredusert kost

Publisert: 18.05.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Til en kost med redusert saltinnhold er det gunstig å bruke rene råvarer, og heller tilsette salt ved tilberedning.

 

Natriumredusert kost benevnes også som saltredusert kost, og benevnelsene brukes om hverandre i institusjon.

Fat med rekker av ulike matslag. Foto.Dette er eksempler på matvarer som kan brukes i natriumredusert kost.

1, 5 g salt er nok til å dekke dagsbehovet til en voksen person. Størstedelen av saltet vi får i oss kommer fra hel- og halvfabrikata, ved tilsetning av salt under produksjon og salting av ferdig mat på bordet.

Eldre man får servert middag. Foto.Ved å få servert en passe stor porsjon med fine farger, pent anrettet, kombinert med varm mat og gode lukter, vil pasienten få mer lyst til å spise.   

Porsjonspose med salt. Foto.Pasienter som skal ha maksimum 5 gram salt pr. dag, bør få tilbud om 1-2 grams pakninger med salt til å strø over maten.  

Kjøttdeig uten vann og salt. FotoFlere produsenter jobber aktivt med å redusere saltinnholdet i en del produkter.  

Hvem skal ha natriumredusert kost?

Natriumredusert kost brukes til personer som har høyt blodtrykk og mye væske (ødemer) i kroppen. Det kan være ulike tilstander som forårsaker væskeansamlinger, som for eksempel lever-, nyre- og hjertesvikt. Ved nyresvikt har kroppen problemer med å skille ut overflødig natrium, og dermed vil det bli væskeopphopning i kroppen ved inntak av mye salt, og blodtrykket stiger. Natrium binder vann i kroppen, slik at når man reduserer saltinntaket, vil det bli mindre væske i kroppen.

Man kan også bruke natriumredusert kost for å forebygge disse sykdommene som er nevnt i kapittelet.

Kosten kan lages med ulik mengde natrium, alt etter sykdomstilstand:

  • 5 gram salt per dag
  • 2 gram salt per dag

Ikke tilsett salt under tilberedning eller på ferdige retter til pasienter som skal ha 2 gram salt per dag.

Bruk Kostholdsplanleggeren når du sjekker opp saltinnhold i matvaren.

Ernæringsmessige konsekvenser

Ved enkelte sykdomstilstander kan man få dårlig matlyst. Saltfattig kost smaker mindre, og ved dårlig appetitt kan inntaket av mat bli for lite og det kan dermed bli for lite av energi og næringsstoffer.

Pasienten vil gradvis venne seg til mindre salt i maten og etterhvert kjenne smakene av andre råvarer. I denne kosten er det som alltid viktig å huske på at pasienten spiser med øynene først.

Relatert innhold