Fagstoff

Glutenfrie og glutenholdige matvarer

Publisert: 18.05.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Les alltid på ingredienslisten hvis du er usikker på om varen inneholder gluten!

Bolle med frukt og grønnsaker   

Råvarer som er naturlig fri for gluten

  • grønnsaker, frukt og bær
  • poteter og potetmel
  • belgfrukter, f.eks. soyabønner og linser
  • kjøtt, fisk og egg
  • melk og produkter laget av melk, som f.eks. rømme, kesam og ost
  • olje, smør og margarin
  • kokos, nøtter og mandler
  • kakao
  • rene sukkerprodukter som f.eks. sukker, honning og lønnesirup
  • frø: solsikkefrø, sesamfrø, linfrø og valmuefrø
  • gresskarkjerner
  • kornprodukter: hirse, ris, mais, sago, polenta, soya, bokhvete og spesialprodusert havre

Brød og kornvarer. Foto.   

Matvarer som inneholder gluten:

  • Alle mel, gryn, helkorn og kli av rug, bygg, hvete og  havre som ikke er spesialbehandlet. Triticale og spelt/dinkel.
  • Brød, flatbrød, kjeks, knekkebrød, lomper og kavring.
  • Pasta og cous cous.
  • Kornblandinger, puffet hvete og havre.
  • Vanligvis alle jevnede supper, sauser og stuinger.

Kvinne leser produktinformasjonen på en matvare. Foto. Les alltid på ingredienslisten hvis du er usikker på om varen inneholder gluten!

Produkter som man bør være spesielt oppmerksom på:

  • sprøstekt løk
  • panerte retter, strøkavring
  • bearbeidede og spedde produkter av kjøtt og fisk, f.eks. pølser, leverpostei og crabsticks
  • mandelmasse, marsipan
  • ølgjær, øl
  • maltsirup
  • soyasaus (egen type som er glutenfri), worchestersaus
  • hydrolyserte vegetabilske proteiner
  • semulegryn, mannagryn, kamut (egyptisk hvete)
  • malt, maltekstrakt
  • sjokolade
  • lakris