Fagstoff

Kjøkkenhygiene

Publisert: 17.10.2009, Oppdatert: 05.09.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

 

All håndtering av mat skal skje på forsvarlig måte og du skal få opplæring i dette på din arbeidsplass

 

 

 

Helsefagarbeider legger på middagsmat på en tallerken. Foto.

Når du arbeider med mat, er hygiene spesielt viktig. Både matvarene, arbeidsredskapene, du selv, kjøkkenbenken og spiseplassen er ypperlige levesteder for mikroorganismer som kan forårsake sykdom.

Kaldt, rent og ryddig kjøleskap

Hold god orden i kjøleskapet, og plasser varene med kort holdbarhet nederst i kjøleskapet siden det er kjøligst der.
Planlegg innkjøp, og sett de nyeste varene bakerst. I tillegg er det viktig å rengjøre kjøleskapet ordentlig med jevne mellomrom.

Holdbarhet på mat

Holdbarhetsdato på varer varierer, og du finner informasjon om holdbarhet på pakningen. Mat som er merket med «best før», kan både selges og spises etter fastsatt dato. Denne datoen forteller hvor lenge en matvare holder seg uten å tape kvalitet – som for eksempel smak, farge, konsistens eller andre spesifikke egenskaper. Matvarer som er lett bedervelige, skal ikke selges etter at holbarhetsdatoen «siste forbruksdag» har gått ut. Dette gjelder for eksempel melk, fisk og kjøtt.

Når det står produksjonsdato, er det fordi forbrukeren ønsker å vite når varen er produsert, men det er ikke krav om det.

Samtidig er det et problem at vi kaster alt for mye god og spiselig mat. Dette er uøkonomisk og fører til et lite etisk forbruk.

Oppgaver

Generelt

Relatert innhold

Faglig

Tverrfaglig