Oppgave: Arbeidsoppdrag

Menyoppgave for nøkkelrådskost

Publisert: 09.03.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Følg generelle menyregler og ta hensyn til at menyen skal serveres i institusjon. Det er anbefalt å følge råd fra Helsedirektoratet, som blant annet innbefatter kostholdsrådene.

Beboer på et sykehus spiser et brødmåltid. Foto.

Denne oppgaven består av en teoretisk del, der du skal sette opp en meny i institusjon og næringsberegne den, og en praktisk del, der skal du lage menyen for en av dagene.

Energifordelingen i en nøkkelrådskost:

Fett: 25–35 %

Protein: 10–20 %

Karbohydrater: 50–60 %

(Tilsatt sukker må ikke være mer enn 10 %.)

 

 

Klikk på bildet for å se det i større format. 

Tabell over anbefalt energifordeling for de ulike måltidene på en dag. FotoAnbefalt energifordeling for de ulike måltidene på en dag 

Peson som skriver på laptop . Foto   

Teoretisk del

Oppgave 1

Sett opp en ukemeny for en nøkkelrådskost som skal passe til en institusjon.

Du velger selv hvilken institusjon du skriver menyen til.

 

Menyen skal bestå av:

  • frokost
  • lunsj
  • middag
  • kvelds

Lag en tabell der du setter inn de ulike måltidene.

 

Oppgave 2

Velg en av dagene som du næringsberegner videre i oppgavene under:

  • Finn ut hvor mye kcal (KJ), protein, fett og karbohydrater denne dagsmenyen gir.
  • Regn ut den totale mengden energi i prosent som menyen (for denne dagen) gir av protein, fett og karbohydrater. Her kan du bruke kostholdsplanleggeren eller matvaretabellen og regne ut med kalkulator. Sammenlign tallene i menyen din med anbefalt energiprosent av protein, fett og karbohydrat.
  • Regn ut energimengden pr. måltid, og beregn hvor mange energiprosent dette tilsvarer. Sammenlign tallene med anbefalt energimengde pr. måltid.

Kokk bruker slipestål. Foto  

Praktisk del

Oppgave 3

  • Velg deg ut en dagsmeny som du skal lage på kjøkkenet. Ha fokus på sunt kosthold når du velger oppskrifter og tilberedningsmetoder.
  • Finn oppskrifter og lag rettene.
  • Anrett en porsjon. Vurder porsjonsstørrelse og utseende for måltidene.
  • Presenter 1 porsjon av rettene dine for resten av klassen. Begrunn oppskriftsvalgene og tilberedningsmetodene dine.