Oppgave: Yrkessituasjon

Oppgave spesialkost del 1

Publisert: 18.03.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

  • Spesialkosten skal alltid være så lik hverdagskosten som mulig

 

Beboer spiser middag på en institusjon. Foto

Informasjon om oppgaven

Dette er en individuell oppgave i spesialkost. I denne oppgaven skal læreren gjennomgå fagstoff, deretter skal eleven svare på oppgavene.

Læreren gjennomgår følgende spesialkoster:

  • Mat med annen konsistens
  • Glutenfri kost
  • Saltredusert/saltfattig kost
  • Laktoseredusert kost
  • Fettredusert kost

Oppgave 1

Person som skriver på laptop

Lag et hefte eller en mappe med

  1. framside og navn
  2. innholdsfortegnelse
  3. innledning
  4. svar på oppgavene
  5. avslutning
  6. kildehenvisninger

Svar deretter på følgende:

  1. Navn på spesialkost
  2. Hvilke matvarer eller råvarer må pasienter på denne kosten unngå? (NEI-mat)
  3. Hvilke matvarer eller råvarer kan pasienter på denne kosten spise? (JA-mat)
  4. Skriv ned minst 6 faktasetninger (råd) som er viktig for deg som kokk å vite om spesialkosten.

 

Oppgave 2

Menytavle. Foto.

Her ser du et eksempel på en meny med nøkkelrådskost det er vanlig å servere i institusjoner.

  • Denne menyen skal du nå tilpasse til den aktuelle spesialkosten slik at den blir så lik nøkkelrådskosten som mulig.
  • Lag deg en tabell slik eksempelet viser, eller bruk skjemaet som du finner her: Skjema for utfylling til spesialkost   

 

Hovedrett
Saus
Potet/grønns.
Dessert

Nøkkelrådskost

lettsaltet kokt uer

eggesmør

kokt potet gulrotstuing

erter

kirsebærkompott

fløtemelk

Findelt kost

 

 

 

 

Glutenfri kost

 

 

 

 

Saltredusert kost

 

 

 

 

Laktoseredusert  kost

 

 

 

 

Fettredusert kost