Fagstoff

Smørbrødliste

Publisert: 25.02.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen:

  • Egne smørbrødmenyer er spesielt for de nordiske landene.
  • Smørbrødmenyene tilbyr et godt utvalg av ulik brødmat og pålegg.

 

en kollasj med forskjellig påsmurt brødmat

Brødmåltider står sterkt i de nordiske landene, derfor vil en ofte finne egne menyer for smørbrød på spisestedene som forteller hva som tilbys av brødtype og pålegg.

 

En smørbrødliste er en à la carte- meny for brødmat. En slik type meny finnes stort sett bare i de nordiske land, fordi vi har en sterk tradisjon for brødmåltider her. I Danmark kalles de for smørrebrød og regnes av mange som den danske nasjonalretten. Smørbrødene lages med mye lekkert pålegg og anrettes delikat opp på tallerkenen. Smørbrødlisten tilbys gjerne til gjester i lunsjtiden, eller som et tilbud til de som bare ønsker en liten rett.

 

 

Bilde av danske smørbrød med forskjellig pålegg og øl ved siden av. Foto.Danske smørbrød servert med mye godt pålegg.  

Smørbrødlisten inneholder ofte et utvalg av:

-Snitter
-Smørbrød
-Landgang
-Spesialsmørbrød (varme/kalde)
-Sandwicher

Påleggsgruppene for brødmat er:

-Fisk
-Kjøtt
-Skalldyr
-Leverpostei
-Kaviar
-Salat
-Ost
-Egg

Smårettmeny:

En smårettmeny er som navnet sier en meny bestående av mange små retter som gjestene kan velge i. Dette er en type meny som gjerne tilbys i lunsjtiden, eller som et alternativ til en større à la carte-meny. Smårettmenyene kan bestå av alle slags retter, fra supper, små kjøtt- og fiskeretter til salater og sandwicher. Ofte kombineres en smørbrødliste og en smårettmeny som f.eks. i Strandbaren ved Sola Strand Hotell:

Småretter i Strandbaren

Bildet viser en meny av småretter i Strandbaren på Sola Strand Hotel.