Fagstoff

Oppsett av meny etter menynøkkelen

Publisert: 25.02.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Flambering av biff. Biffmiddag og T-benstek med bakte tomater og selleripuré.

Når man komponerer en meny, er det mange hensyn som må tas. Her ser vi på hvordan man bygger opp en meny etter menynøkkelen.

Når vi setter opp en meny etter menynøkkelen, må vi ta visse hensyn:


Forrett, kald: Unngå å bruke sterke røkte eller saltede retter da disse vil forstyrre smaksorganene. Har menyen to retter før hovedretten, bør den ene være kald og den andre være suppe.

Hovedrett: Hvis en meny har to hovedretter skal den første være fisk og den andre kjøtt.

Mellomrett: En meny med mellomrett krever to hovedretter.

Dessert: Dersom menyen bare inneholder en dessert, bør denne være søt. Inneholder menyen to desserter bør den første være ost og den andre søt, eller søt dessert og frukt.

De ulike delene i retten bør stå i denne rekkefølgen:

1. Hovedråvare med tilberedningsmetode
2. Garnityr
3. Saus
4. Poteter

 

Andebryst med søtpotetmos. Foto.Andebryst er en flott råvare som kan serveres på ulike måter.
Bilde av en tallerken med jordskokksuppe. Foto.Jordskokksuppe 
Bilde av bakt ananas servert med kokossorbet. Foto.Ananas og kokossorbet

Hvordan begynner vi når vi skal sette opp en meny?

For at sammensetningen i menyen skal være gjennomtenkt bør en arbeide ut fra denne rekkefølgen:

Rekkefølge

Eksempel

 1) Velg først hovedråvare og tilberedning til hovedrett.

Stekt andebryst


 2) Velg forrett eller suppegruppe.

Purésuppe


 3) Velg saus til hovedrett og sett sammen metningsgarnityr og grønnsakstilberedning til hovedrett.

Solbærsaus, sellerikrem, rødkål, glaserte sukkererter og bakte småpoteter


 4) Velg eventuelt suppe ut fra punkt 2. Husk å velge ulikt garnityr i suppen og i hovedretten, og at suppen ikke har lik farge som sausen i hovedretten.

Jordskokksuppe med stekte kamskjell

 

 

 


 5) Velg dessert. Unngå kremdessert hvis du vil servere flere retter med fløte.

Chilibakt ananas, kokossorbet

 


 6) Sett sammen eventuelle øvrige retter.

 

 

 

Menyen vil da til slutt bli seende slik ut:

Tre retters meny. Foto.