Fagstoff

Forslag til sammensetning av retter i menyer

Publisert: 25.02.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen:

  • Til forrett bør en unngå sterke, røkte eller saltede retter.
  • Hvis en meny har to hovedretter skal den første være fisk og den andre kjøtt.
  • Dersom menyen bare inneholder en dessert bør denne være søt.

Kokk som legger opp mat på en tallerken. Foto.

Her kommer noen forslag til hvordan en kan sette sammen retter i menyer av ulik størrelse, basert på menynøkkelen.

En rett

Retten til et hovedmåltid som lunsj, middag eller supé er alltid en hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør.

 

Kollasj: Mat som passer til vin fra California: Stekt fisk, røkt makrell fiskekake med ertepure og lammecarre med auberginekarri.Tips til hovedrett?

To retter

Første rett: hovedrett fisk eller kjøtt med tilbehør
Andre rett: søt dessert, frukt eller ost

Tre retter:

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: hovedrett fisk eller kjøtt med tilbehør
Tredje rett: søt dessert, frukt eller ost

Fire retter:

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: suppe, varm forrett, hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett
Tredje rett: hovedrett fisk eller kjøtt med tilbehør
Fjerde rett: søt dessert, frukt eller ost

Fem retter:

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: suppe, varm forrett, hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett
Tredje rett: hovedrett fisk eller kjøtt, varm eller kald mellomrett Fjerde rett: hovedrett kjøtt eller grønnsaksrett
Femte rett: søt dessert, frukt eller ost

 

Kollasj: Mat som passer til vin fra CaliforniaMat og vin er en god kombinasjon.

Seks retter:

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: suppe, varm forrett eller hovedrett fisk
Tredje rett: hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett
Fjerde rett: varm eller kald mellomrett, hvilerett eller hovedrett kjøtt
Femte rett: hovedrett kjøtt eller grønnsaksrett
Sjette rett: søt dessert, frukt eller ost

Sju retter:

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: suppe eller varm forrett
Tredje rett: hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett
Fjerde rett: varm eller kald mellomrett
Femte rett: hvilerett eller hovedrett kjøtt
Sjette rett: hovedrett kjøtt, grønnsaksrett, søt dessert
Sjuende rett: søt dessert, frukt eller ost

Åtte retter:

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: suppe eller varm forrett
Tredje rett: hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett
Fjerde rett: varm eller kald mellomrett
Femte rett: hvilerett eller hovedrett kjøtt
Sjette rett: hovedrett kjøtt eller grønnsakrett
Sjuende rett: grønnsaksrett eller søt dessert
Åttende rett: søt dessert, frukt eller ost