Fagstoff

Ølnøkkel

Publisert: 18.02.2015, Oppdatert: 05.03.2017

Hva slags øl skal jeg velge?

Øl er en velegnet matdrikk. Det finnes øl som passer til absolutt all mat: fisk, skalldyr, kjøtt, salater, ost, kaker og desserter. Salte, sterke og syrlige retter er lettere å kombinere med øl enn med vin.

Til syvende og sist er det din egen smak som gjelder, men her er noen tips:

 

 Vignett: småretter  

Småretter

Omeletter og salater, pizza og pasta: pils, lett ale, lyst hveteøl

Vignett: skalldyr  

Skalldyr

Sjømat som reker, krabber og blåskjell: frisk pils, hveteøl, lys ale

Vignett: rosa fisk  

Rosa fisk

Laks og ørret: mørk lager (bayer), blonde og hveteøl

Vignett: hvit fisk  

Hvit fisk

Hvit fisk og magre retter: lyst hveteøl, frisk pils, lys ale

Vignett: sushi og kamskjell  

Sushi og kamskjell

Kamskjell og sushi: lett pils, hveteøl med lav bitterhet og lett syrlighet

Vignett: lyst kjøtt 

Lyst kjøtt

Lyst kjøtt og kylling: fyldig pils, mørk lager (bayer), aromatisk blonde

Vignett: rødt kjøtt  

Rødt kjøtt

Rødt kjøtt, and og vilt: fyldig mørk lager (bayer), smaksrik ale

Vignett: spicy  

Spicy

Sterkt krydrede retter: pils/fatøl, hveteøl, bayer, pale ale

Vignett: ost  

Ost

Milde oster: mørk lager (bayer)

Kraftige oster: sterk og humlerik ale, porter, stout

Vignett: desserter  

Desserter

Desserter med vanilje, karamell og sjokolade: mørk lager (bayer), porter, stout, mørk, belgisk ale

Frukt: lyst hveteøl

Relatert innhold

Aktuelt stoff