Fagstoff

Spekematbord

Publisert: 18.03.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen:

  • Speking er en konserveringsmetode for å gjøre mat mer holdbart.
  • Spekemat har lange tradisjoner i Norge, og serveres ofte med tradisjonelt tilbehør.

Bilde av en spekeskinke og frukt. Foto.

 Spekemat passer til de fleste anledninger, enten det er snakk om en enkel lunsj eller til større selskaper som dåp eller konfirmasjon. Spekemat har lange tradisjoner i Norge, og serveres som oftest med tradisjonelt tilbehør. En kan også utvide repertoaret med flere sorter spekemat fra andre land, og da vil gjerne tilbehøret også endres noe. Når en serverer spekematen velger en gjerne litt originale anretninger som rustikke trefjøler, flate steiner og lignende for å understreke det tradisjonelle.

 

 

Trefjøl med spekemat som pølser og skinker. Foto.Ulike typer spekemat.

Fat med spekemat og frukt. Foto.Godt modnet frukt passer godt til spekemat. En skål med rømmegrøt og et fat med spekemat og frukt. foto.Rømmegrøt med spekemat 

Et tradisjonelt spekematbord inneholder:

  • Spekeskinke som westfaler eller pæreskinke
  • Spekepølser som fårepølse, salami, morrpølse, svartpølse Fenalår
  • Speket kjøtt, som speket reinkjøtt, elgkjøtt, hjerte og tunge.

Tilbehør

Brød: gjerne flere typer, smaksatte, grove og fine, flatbrød.
Smør: ulike typer smør eller margarin og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette.
Sauser: Rømme og ev.dressing laget på rømme og urter.
Eggerøre: er godt tilbehør til spekemat.
Frukt: Søt og godt modnet frukt passer perfekt til spekemat. Melon, jordbær, mango, fersken og druer.
Salater: Potetsalat, waldorfsalat, pastasalat og en grønn salat smaker godt til spekemat.
Rømmegrøt: er tradisjonelt tilbehør til spekemat.

Beregning

Beregn ca. 150 gram spekemat per person, fordel på de ulike sortene. Spekeskinke er oftest mest populært.

Drikke

Øl er tradisjonell drikke til spekemat, men tørr eller halvtørr hvitvin passer også bra.
Alkoholfritt:
Isvann og mineralvann. Les mer her: Vinmonopolet – drikke til spekemat