Fagstoff

Lunsjbord

Publisert: 18.03.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen:

  • Lunsjen setter krav til en rask servering og et måltid som ikke er for tungt.
  •  Det brukes enklere retter til lunsj enn til de andre varme måltidene.

Bilde av et par som forsyner seg fra lunsjbuffeten på et hotell. Foto.

Lunsj er for de fleste mennesker dagens andre store måltid, og inntas mellom frokost og middag. Lunsjen inntas midt i en travel arbeidsdag, og dette setter derfor spesielle krav: menyen må ikke være for kraftig slik at gjestene fortsatt er oppkvikket når de skal tilbake til jobb. Lunsjen må i tillegg serveres hurtig fordi det som oftest er avsatt en viss tid til å innta den. Lunsjbord er dermed ofte en god løsning, maten er ferdig lagt opp på bufféen slik at gjestene kan forsyne seg med en gang de kommer. Gjestene blir aktivisert fordi de må hente maten selv, og slipper å sitte å vente på at maten skal serveres.

 

 

Bilde av kyllinglår. Foto.Kylling er en råvare som passer fint til lunsj.
bilde av torsk med potet, oliven og tomaterTorsk med potet, oliven og tomater er eksempel på en fiskerett som kan serveres til lunsjbordet.
Bilde av ulike typer desserter og ost. foto.Et utvalg av desserter og ost. 

Lunsjbordet har ofte et større antall retter å velge mellom, og gjestene kan velge den typen mat som de liker best. Vi bruker enklere retter til lunsj enn til de andre varme måltidene.

Et lunsjbord inneholder mange av de samme rettene som et frokostbord, med unntak av kornproduktene. Et lunsjbord har som oftest flere kalde retter, noen varme retter og desserter.

Kalde retter:

  • Gravet eller røkt fisk med eggerøre
  • Skalldyr som reker og krabbe, servert naturell eller i salat
  • Hamburgerrygg eller krydderskinke med remulade
  • Assortert spekematanretning med eggerøre, rømme og potetsalat
  • Hele steker
  • Kald kylling med waldorfsalat

De varme rettene er:

  • Et utvalg av de fiskerettene som er beregnet til hovedrett lunsj
  • Et utvalg av de kjøttrettene som er beregnet til hovedrett lunsj
  • Pastaretter
  • Eggeretter
  • Supper

Desserter:

  • Frukt som er posjert, skåret i skiver eller fruktsalat
  • Puddinger og fromasjer med passende dessertsauser
  • Kremer
  • Isdessert

Tilbehør

Brød: Gjerne flere typer, smaksatte, grove og fine, flatbrød og kjeks
Smør: ulike typer smør eller margarin og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette.
Sauser: Majones, aioli, rømmesauser og coctaildressing
Salater: Grønn salat, pastasalat, waldorfsalat

Mengdeberegning

Hvor mye mat som skal beregnes er avhengig av hvor stort lunsjbordet er, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca. 500-600 g mat per person inkludert tilbehør. Les mer her: Mengdeberegning 

Drikke

Isvann, mineralvann, juicer, kaffe og te.