Fagstoff

Koldtbord

Publisert: 18.03.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Mange fat med ulike matretter på et koldtbord. Foto.

Koldtbord er en vanlig buffet som serveres ved mange ulike anledninger. Her skal vi se på hvilke retter en kan forvente å finne på et tradisjonelt tilberedt koldtbord.

 

Fat med spekemat og diverse tilbehør. Foto.Spekemat med godt tilbehør. 
Gravlaks på et fat. Foto.Gravlaks er vanlig å finne på et koldtbord.
Forskjellige oster og nøtter på en trefjøl. Foto.Osteanretning  Bilde av fromasj med sitron fra Diplom-Is. Foto.Sitronfromasj med jordbær.

De forskjellige rettene

Koldtbord er en buffet som består av forskjellige typer retter. Hovedsakelig består et koldtbord av kalde retter, men varmretter forekommer også. I tillegg er det vanlig å servere dessert. Koldtbord kan brukes til de fleste anledninger, enten det er en konfirmasjon, et bryllup eller en dåp. Koldtbordet inneholder mange av de samme rettene som en kan finne på et lunsjbord. Gjestene har et godt utvalg og kan forsyne seg med det de liker best. Mange av rettene på et koldtbord kan tilberedes god tid i forveien.

På et koldtbord er det vanlig å finne:

  • Helkokt laks eller ørret med pepperrotkrem
  • Gravet eller røkt fisk med eggerøre
  • Assortert spekematanretning med eggerøre, rømme og potetsalat
  • Roastbiff med remulade
  • Kabaret av skalldyr og grønnsaker
  • Skinkestek med rødkål
  • Assortert ostefat med nøtter og honning
  • Karbonader med stekt løk, servert kalde eller varme
  • Kyllinglår, servert kalde eller varme

Tilbehør

Brød: gjerne flere typer, smaksatte, grove og fine, flatbrød og kjeks.
Smør: ulike typer smør eller margarin og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette.
Sauser:
majones, aioli, rømmesauser og coctaildressing.
Salater: grønn salat, pastasalat, waldorfsalat.
Desserter: frukt som er posjert, skåret i skiver eller fruktsalat. Puddinger, geleer og fromasjer med passende dessertsauser. Kremer, isdesserter og kaker.

Mengdeberegning

Hvor mye mat som skal beregnes er avhengig av hvor stort koldtbordet er, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca. 500-600 g mat per person inkludert tilbehør. Les mer her: Mengdeberegning 

Drikke

Øl og akevitt er vanlig. Skal det serveres vin, kan det være en rosevin, tørr eller halvtørr hvitvin.
Alkoholfritt: Isvann, mineralvann, kaffe og te.