Fagstoff

Frokostbord

Publisert: 18.03.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen:

  • Frokosten må gi nok energi til komme i gang på jobb eller skole.
  • Et frokostbord tilfredsstiller de fleste gjestenes frokostønsker.

Bilde av et frokostbord med ulike råvarer til frokost  En god frokost gir en god start på dagen. Et bugnende frokostbord inneholder mange ulike retter og har et bredt utvalg for enhver smak.

 

Stabel med brødGrovt brød holder deg mett lenger. 
Et glass med musli, youghurt og bær. foto.Fiberrik musli med yoghurt, bær og linfrø.   Jente som drikker et glass appelsinjuice. Foto.Appelsinjuice er sunt og godt! Bilde av fat med oppkuttet frukt.Vi spiser ofte mer frukt når den er oppskåret.

Dagens første måltid

Frokost er for de fleste mennesker dagens første måltid. Den skal gi energi til å komme i gang på jobb eller skole, og løse dagens første oppgaver. Hva som er vanlig å spise til frokost vil variere fra hjem til hjem, og fra land til land. Når dette måltidet begynner vil også variere. På et overnattingssted som et hotell, vil frokosten gjerne starte tidlig på morgenen slik at gjestene kan rekke å innta en god frokost før arbeidsdagen begynner. I overnattingsbedrifter er det vanlig å servere frokosten som et frokostbord der gjestene selv kan forsyne seg med det de ønsker.

På en institusjon kan det være praktisk å servere frokosten på et fast tidspunkt som passer til aktivitetsplanen. Frokosten kan enten serveres som et frokostbord der beboerne forsyner seg selv, eller den kan serveres på brett til brukerne.

Et frokostbord består vanligvis av:

  • Brød og bakervarer: Et utvalg av grovbrød, kneippbrød, finbrød, loff, rundstykker, knekkebrød, kavring og et assortert utvalg av kjeks. Ofte serveres det også andre typer bakverk som croissanter, brioche og lignende. I tillegg bør det finnes et utvalg av glutenfritt bakverk til gjester med intoleranse og allergi. Brødet kan serveres oppskåret eller på et skjærebrett slik at gjesten selv kan skjære brødet i ønsket tykkelse
  • Korn og frøvarer: Et utvalg av ulike typer frø og korn som havregryn, kli, bokhvete, cornflakes, solsikkefrø, linfrø, gresskarkjerner, sesamfrø og lignende.
  • Melketyper: Sure og søte typer av skummet melk, ekstra lett, lettmelk og helmelk. Yoghurt naturell og yoghurt med fruktsmak.
  • Syltetøy, marmelader og lignende: Jordbær, bringebær, blåbær, appelsinmarmelade og lignende.
  • Tørket frukt og nøtter: Rosiner, svisker, aprikoser, banan, hasselnøtter, mandler, valnøtter, pistasjnøtter, pinjekjerner og lignende.
  • Juice og smoothies. Juice av appelsin, eple og andre typer frukt eller grønnsaksjuicer. Noen steder er det vanlig med smoothies lagd av frukt og bær eller ferskpressede juicer servert som små «fruktshots».
  • Fisk: Ulike typer fiskepålegg, som oftest røkt eller gravet, sild i forskjellige varianter, makrell i tomat.
  • Kjøtt: Ulike typer pålegg av både rødt og hvitt kjøtt som skinke, roastbeef, rull, stek, pate, postei og spekepølse av ulike slag.
  • Grønnsaker: Skåler med ulike typer salater og grønnsaker som kan blandes selv etter ønske, ferdigblandede salater med dressing.
  • Ost: Et representativt utvalg fra ulike ostetyper som blåmuggost, hvitmuggost, ferskost, kittmodnet ost og faste/halvfaste oster, samt brunost.
  • Frukt: Et assortert utvalg av frisk frukt, enten hel, oppskåret eller som fruktsalat.
  • Varme eggeretter: Kokt egg (bløtkokt og hardkokt), speilegg, eggerøre og omelett.
  • Varmretter: Andre vanlige varmretter er bacon, små pølser, kjøttboller, tomatbønner, stekte poteter, stekte tomater, stekt fisk, havregrøt og lignende.
  • Smør: Porsjonspakker med smør og vegetabilsk margarin.
  • Andre drikkevarer: Kaffe, te og isvann.