Fagstoff

Skalldyrbord

Publisert: 02.03.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelapp:

  • Skalldyr er lett bedervelig mat, og blir fort ødelagt om det blir stående for varmt for lenge.

Ulike typer skalldyr på et bord. Foto.

I Norge har vi skalldyr av god kvalitet. Skalldyr er populær og delikat mat, og kan serveres til de fleste anledninger. Skalldyrbord er kanskje en av de enkleste måtene å servere et lekkert og godt måltid til mange mennesker på. Når en serverer skalldyr er det viktig å tenke på temperaturen. Skalldyr er lett bedervelig mat, og blir fort ødelagt om det blir stående varmt for lenge. Ekstra skåler på bordet hvor gjestene kan legge fra seg skall og avfall kan være lurt.

 

 

Bilde av hvitløks-og hvitvinsdampede blåskjellHvitløks- og hvitvinsdampede blåskjell 
Bilde av hummer thermidorHummer Thermidor 
Bilde av kamskjell sashimi med ingefær, chili, koriander og vårløkKamskjell sashimi med ingefær, chili, koriander og vårløk  Kokt krabbe på en tallerken og et glass hvitvin. Foto.Krabbe og hvitvin

På et skalldyrbord er det vanlig å servere:

  • Ferske reker
  • Dampede blåskjell
  • Fylte krabbeskjell
  • Skalldyrkabaret
  • Skalldyrsalat m/dressing

Ofte kan en også supplere med en eller flere ulike type varianter av:

  • Østers
  • Kongekrabbe, kokt eller gratinert
  • Tilberedte kamskjell
  • Sjøkreps
  • Hummer
  • Skalldyrsuppe
  • Fiskesuppe
  • Silderetter
  • Pateer og terriner
  • Ekstra skalldyrsalat

Tilbehør

Brød: loff og gjerne andre typer, smaksatte, grove og fine.
Smør: ulike typer smør eller margarin og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette.
Sauser: majones, aioli, rømmesauser, pesto.
Grønnsaker: sitron skåret i båter, en frisk grønn salat.
Kokt egg: er godt tilbehør til skalldyr.

Mengdeberegning

Beregn som ellers ca. 500-600 gram pr person, hvor ca. 250-300 er skalldyr (uten skall). Dette varierer etter hva man serverer. Normalt regnes det også 1/2 hummer per person når det er på bordet.

Drikke

En frisk hvitvin passer godt til. Ellers passer pils godt til reker.

Alkoholfritt: Isvann, eplemoster og annet mineralvann.

 

Kamskjell med hvitvin

 

Hummer med champagne

 

Kongekrabbe med hvitvin