Fagstoff

Geleringskost

Publisert: 31.01.2014, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

kollasj med bilder av mat som passer til geleringskost  

Hvit tallerken med havregrøt og et glass rød saft på bord med rød duk.  bilde av Mosing av potet  bilde av ett glass med melk  

Geleringskost

Geleringskost brukes til pasienter med svelgeproblemer, pasienter med kreft og til slagpasienter.

Mat som lar seg forme, er lettere å spise enn flytende kost. Geleringkost har en bløt og sammenhengende form. Eksempler på slik kost er pudding, gelé, fromasj, grateng uten klumper, mousse og krem.

Denne kosten skal ha samme næringsinnhold som normalkosten. I noen tilfeller må vi berike den med næring for å oppnå dette. Det kan være en utfordring å lage variasjon i denne typen kost. For å få gelékonsistens kan man for eksempel mose kjøtt med kjøttkraft til en flytende konsistens og tilsette Thicken up (eller andre tykningsmidler). I tilberedningen kan man benytte former slik at maten får sin opprinnelige form tilbake. Hvis man for eksempel moser kyllinglår, kan man legge mosen i former som er formet som et kyllinglår. Man kan forberede et helt brett om gangen og fryse det man ikke skal bruke umiddelbart. Thicken up tåler at produktet blir varmet opp igjen. Potetmel og gelatin kan også brukes som bindemiddel. Thicken up kan også brukes i kaffe, te og juice.

 Frokost 

 Mellommåltid

  Lunsj

1 porsjon tykk grøt
Smør og sukker på grøten
1 glass lettmelk
1 glass juice

2 halve skiver brød dyppet i Thicken up:

  • 1 med leverpostei
  • 1 med smøreost
1 glass kefir med Thicken up
Dagens suppe med Thicken up
1 glass melk med Thicken up
Kaffe/te med Thicken up

 Middag    

 Kaffe/te  

  Kvelds

Potetmos
Grønnsakpuré
Kjøtt/fisk i puddingform
Saus
Gelé med vaniljekrem

Kaffe med Thicken up Kaffemat med Thicken up

1 porsjon tykk grøt
1 glass h-melk med Thicken up
Kaffe/te med Thicken up

 
 

Relatert innhold

Aktuelt stoff for