Fagstoff

Flytende kost

Publisert: 29.01.2014, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

kollasj med bilder av flytende kost  

SmoothieSmoothie, bilde av kremet gulrotsuppe med appelsinzestKremet gulrotsuppe med gressløk bilde av en rød bærsuppeRød bærsuppe

Flytende kost brukes til

  • pasienter som har innsnevringer eller trange partier i spiserøret
  • pasienter som gjennomfører mage- og tarmundersøkelser
  • pasienter som har vært gjennom operasjoner pasienter med kjevelås
  • pasienter med tyggeproblemer
  • pasienter med sårhet i munnhule og svelg

Det kreves planlegging for at den flytende kosten skal bli så appetittvekkende og variert som mulig. I tillegg skal flytende kost inneholde tilstrekkelig med energi (kalorier) og næringsstoffer. For å få til dette er det viktig med flere mellommåltider i tillegg til de vanlige måltidene. Det er viktig at måltidene består av flere supper og drikker.

Flytende kost må være helt fri for klumper slik at den kan inntas med sugerør. Bruk derfor stavmikser eller hurtigmikser under tilberedning.

All mat som blir brukt til flytende kost, kan berikes med energiberikende pulver. Som et alternativ kan man også gi pasienten et supplement med næringsdrikker. Disse kan vi lage selv eller kjøpe ferdige. Dette er særlig viktig hvis pasienten lider av stort vekttap. Vi kan også berike maten med ekstra fløte, rømme, smør eller egg.

Menyforslag, flytende kost:

 Frokost     

 Mellommåltid   

  Lunsj   

  Mellommåltid

2,5 dl tynn, flytende grøt
1 glass lettmelk
1 glass juice

Hjemmelaget jordbærmilkshake

2,5 dl aspargessuppe med most asparges
1 glass lettmelk

1 stk. yoghurt med bærsmak

 Middag   

 Kaffe/te   

 Kvelds   

 Sen kvelds

Jevnet potetpurésuppe med most kjøtt og grønnsaker
Gelé med vaniljesaus

Kaffe/te Karamellpudding

Tomatsuppe
1 glass helmelk

2,5 dl tynn grøt
1 glass surmelk

Relatert innhold

Aktuelt stoff

Aktuelt stoff for