Fagstoff

Findelt kost

Publisert: 29.01.2014, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

kollasj med bilde av mat til findelt kosthold  

Blomkålsuppe. Foto.Blomkålsuppe 

bilde av Leverragu med brokkoli og potetmosLeverragu med brokkoli og potetmos bilde av en fiskepaiFiskepaiKjøttkaker med kålstuingKjøttkaker med kålstuing

Findelt kost brukes til

  • pasienter med dårlige tenner
  • pasienter med tyggeproblemer
  • pasienter med sårhet i munnhule og svelg (for eksempel kreftpasienter)

Husk at findelt kost må tilpasses hver pasients behov. Det er viktig å ikke mose maten mer enn nødvendig. Findelt kost skal ha samme næringsinnhold som hverdagskosten. Husk at findelt og most mat har dårligere næringsverdi enn mat som ikke er like findelt og godt kokt. Det er viktig å servere findelt kost slik at utseende og farge stimulerer appetitten. Ingrediensene bør derfor moses hver for seg. Bruk gjerne former når du legger opp maten. Ikke mos alle ingredienser sammen, for da blir resultatet meget dårlig.

For noen pasienter må all mat bli most ved tilberedning, mens for andre pasienter kan det være nok å servere maten med ekstra saus slik at de kan mose maten selv. I noen tilfeller kan du godt servere brød uten skorpe, eller du kan bruke grøt. Grønnsakene må være godt kokte. Pasienten kan enten mose disse selv eller få dem ferdig moset. For å sikre at pasientene får nok energi, kan grønnsaker og potetmos tilsettes fløte, smør, egg eller rømme. Server aldri helt kjøtt. Kjøttkaker kan du for eksempel enkelt mose med gaffel, mens helt kjøtt må moses i en mikser. Det samme gjelder for fiskemat.

Så det aller viktigste: Gjør maten så delikat som mulig, og bruk gjerne former. Bruk også gjerne pynt i tillegg. Hvis pasienten ikke ønsker å spise pynten, kan han eller hun legge den til side. Se gjerne på bilder fra restauranter for å få inspirasjon.

Menyforslag, flytende kost:

 Frokost 

 Mellommåltid

  Lunsj

4 halve skiver brød:
  • plantemargarin
  • 1 med smøreost
  • 2 med leverpostei
  • 1 med syltetøy
1 glass lettmelk
1 glass juice
Kaffe/te

1 fruktyoghurt eller
1 smoothie

2,5 dl blomkålsuppe

2 halve skiver brød:
  • plantemargarin
  • 1 med smøreost
  • 1 med leverpostei
1 glass lettmelk

 Middag    

 Kaffe/te  

  Kvelds

2 moste poteter
150 g moste grønnsaker
100 g most fisk eller kjøtt
Rikelig med saus
Karamellpudding

Kaffe/te
Formkake

4 halve skiver brød:

  • plantemargarin
  • 2 med fiskepudding
  • 1 med smøreost
  • 1 med syltetøy/banan
1 glass lettmelk
Kaffe/te

 bilde av kostsirkelenKostsirkel 

Relatert innhold

Faglig

Aktuelt stoff