Fagstoff

Forskjellig bakverk - gjærbakst, kaker stekt i frityr, kaker stekt i jern, linsedeig og mørdeig

Publisert: 15.01.2014, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

kollasj med bilde av berlinerboller, loff, goro, krumkaker og fastelavensbolle  

bilde av en britisk landsbyloffBritisk landsbyloff Byggbrød. foto. Byggbrød  Brioche. Foto. Brioche  bilde av skolebollerSkoleboller bilde av Rosettbakkels som stekes i frityrRosettbakkels bilde av vaflerVafler Linsedeig Mørdeig bilde av en fyrstekakeFyrstekake - mørdeig med mandelmasse bilde av sandkakerSandkaker bilde av BerlinerkranserBerlinerkranser 

Hovedtypene av gjærbakst

  • brød
  • småbrød
  • hvetedeig
  • pizzadeig

Eksempler på varianter av brød:

  • fletteloff
  • grovbrød
  • kneippbrød
  • loff

Eksempler på varianter av småbrød:

  • brioche
  • franske horn
  • horn
  • rundstykker

Eksempler på varianter av hvetedeig:

  • aniskringle
  • hveteboller
  • klippekrans
  • skillingsboller
  • skoleboller
  • tekake

Kaker stekt i frityr

Felles for alle kaker stekt i frityr er at de stekes ved en temperatur på 170–180 °C. Kakene stekes til de er pent brune, og legges på kakerist med porøst papir.

Eksempler på varianter av kaker stekt i frityr:

  • berlinerboller
  • fattigmann
  • hjortetakk
  • krustader
  • rosettbakkels

Kaker stekt i jern

Blant kaker stekt i jern finnes mange ulike varianter som bygger på gamle norske mattradisjoner.

Eksempler på varianter av kaker stekt i jern:

  • goro
  • krumkaker
  • vafler

Linsedeig

Linsedeig lages av hvetemel, smør eller margarin, farin og eggeplommer. Deigen brukes til å fore linseformer med og som lokk på disse formene.

  • Bland smør og farin forsiktig sammen.
  • Tilsett eggeplommer og hvetemel.
  • Arbeid disse forsiktig sammen.

Mørdeig

  • 1 del farin
  • 2 deler smør
  • 3 deler hvetemel
  • 1 eggeplomme
  • 1 egg
  • Bland smør og farin forsiktig sammen.
  • Bland i eggeplomme, egg og hvetemel.
  • Arbeid ingrediensene forsiktig sammen.

Eksempler på varianter av mørdeig:

  • fyrstekake
  • småkaker

Småkaker

Småkaker er en samlegruppe av svært mange kaffekaker som i høy grad er knyttet til julen. De fleste stekes ved 170–190 °C.

Eksempler på varianter av småkaker:

  • berlinerkranser
  • sandkaker
  • sirupssnipper
  • kokosmakroner

 

Relatert innhold