Fagstoff

Hovedmåter å tilberede grønnsaker på - bresert, dampet og dunstet (smørdampet)

Publisert: 18.12.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

kollasj med grønnsaker  

 

 

bilde av Timian- og honningglaserte rotfrukter Timian- og honningglaserte rotfrukter   

Hovedmåter å tilberede grønnsaker på

  • bresert
  • dampet
  • dunstet (smørdampet)
  • farsert
  • fritert
  • glasert
  • gratinert
  • kokt
  • puré
  • stekt i panne og på grill
  • stuet

Bresering

Gjør som vist på illustrasjonen. Kjelen skal stå i ovnen til grønnsakene er møre. Skal vi bresere kål, dekker vi sidene i kjelen med tynne spekkskiver.

Bresering  Dampkoking

Metode I

Bruk dampeprogrammet på kombidamper. 

Metode II

Bruk en kjele med rist. Legg grønnsakene på risten og fyll vann til oppunder risten. Legg på lokk. Vannet må koke hele tiden for at det skal bli nok damp. Når grønnsakene er passe møre, tas de opp og tilsettes eventuelt salt.

Damping  Dunstet (smørdampet)

Det er ofte sesongvarer, årets første grønnsaker, vi dunster (smørdamper). 
  • Del opp grønnsakene i mindre stykker og legg dem i en tykkbunnet kjele med vid bunn sammen med litt smør og salt. Rør forsiktig rundt i kjelen. På dette stadiet må kjelen stå på svak varme for at smøret ikke skal begynne å brunes.
  • Under varmepåvirkningen begynner grønnsakene å skille ut væske. Det er denne væsken som sammen med smøret danner dampen som koker grønnsakene møre.
  • Kjelen må derfor dekkes med et tettsluttende lokk slik at vi kan ta vare på dampen.
  • Varmen må være middels under kokeprosessen. Hvis varmen er for sterk, vil sukkerstoffer fra grønnsaken bli karamellisert på bunnen av kjelen.
  • Væsken fra grønnsakene skal helst være fordampet når grønnsakene er møre. Da har temperaturen og væskemengden vært riktig.
Smørdamping  
Oppgaver

Aktuelt stoff for