Fagstoff

Farser og frityrsteking

Publisert: 21.11.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

 

Matretter av karse. Fotokollasj.Matretter av farse: 1) Spanske kjøttboller. 2) Bratwurst. 3) Frityrstekte kjøttboller av kalv. 4) Kålruletter av kyllingfarse. 5) Kjøttpudding med paprika og pistasjnøtter. 

Duxelles-masser

En duxelles-masse er ingen kjøttfarse, men en farse som kan inneholde kjøtt. Hovedingrediensene er finhakket sjampinjong, sjalottløk og persille. Dette freses sammen med litt fett.

Finmalte farser

Finmalte farser males én gang og finhakkes så i hurtighakker. En alternativ framgangsmåte er å male farsen fem–seks ganger.

Huskelappen

Deiger er kvernet kjøtt og farser er spedd kjøttdeig, dvs. tilsatt krydder og væske.

Hvordan lage kjøttfarse trinn for trinn. Fotoserie.  

Grovmalte farser

Grovmalt farse er reint kjøtt som males en gang og kan tilsettes eggeplommer eller et spesielt garnityr, for eksempel løk og kapers.

Vanlige farser

Vanlige farser kvernes to–tre ganger før den arbeides ferdig i mikser sammen med potetmel, salt, krydder og melk.

Oversikt farser: Duxellemasser, finmalt deig, grovmalt deig, vanlige farser. Illustrasjon.  

Huskelappen

Den vanligste temperaturen for steking er 160 ºC. Da blir kjøttet brunet samtidig som det blir gjennomstekt.

 

Slik lager du friterte kjøttboller trinn for trinn. Fotoserie.Slik lager du friterte kjøttboller.  

Frityrstekte kjøttboller av kalv med basilikum på tallerken. Foto.Frityrstekte kjøttboller av kalv. 

Frityrsteking

Kjøtt som skal frityrstekes, blir enten panert eller dyppet i frityrrøre før steking. Ved steking brukes følgende varmegrader:

Varm frityr:

 135 ºC

Det bobler når vi kaster persille i.

Meget varm frityr:

 160 ºC

Det knitrer når vi kaster persille i.

Het frityr:

 180 ºC

Hvit damp stiger opp, og det blir en utpreget frityrlukt.

 

Framgangsmåte

Framgangsmåte for frityrsteking. Illustrasjon.  

Oppgaver

Aktuelt stoff for