Fagstoff

Muslinger

Publisert: 19.11.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

kollasj av bilder med muslinger, dampede blåskjell, kamskjell, oskjell, hjerteskjell og østers Mange forbinder sommeren med nykokte skalldyr og muslinger på svaberget. Men kvaliteten er best seinhøstes og i vintermånedene. Muslinger kalles ofte bare skjell, og er en klasse av bløtdyr.

bilde av en Clamchowder i brød-”bolleClamchowder i brød-”bolle 

 

En hvit buet musling som med sine to buede skall er nokså rund.Hjerteskjell

Muslinger deler vi inn i:

  • blåskjell
  • haneskjell
  • hjerteskjell
  • kamskjell
  • oskjell
  • sandskjell
  • østers

Generelt om behandling av levende muslinger

  • Vask muslingene godt i kaldt rennende vann. Bruk gjerne børste.
  • Bruk en kjele med stor bunn og fyll hvitvin eller vann cirka 1 cm opp på sidene.
  • Fyll kjelen halvveis med muslinger og legg et tett lokk på.
  • Muslingene dampes på sterk varme til de åpner seg.
  • Ta ut skjellmaten og fjern de delene som ikke kan spises.

dampete blåskjell med urter


bilde av  Hvitløks-og hvitvinsdampede blåskjell

Blåskjell

All skjellmaten i blåskjell kan spises. Det er bare byssustråden som skal fjernes. Det er en skjegglignende utvekst på siden av skjellet.

Varianter av blåskjell:

  • blåskjell med hvitløksmør
  • blåskjell med portvinsfløtesaus
  • blåskjell rochelaise
  • dampede blåskjell
  • rå blåskjell

bidle av Kamskjell sashimi med ingefær, chilli, koriander og vårløkKamskjell sashimi med ingefær, chilli, koriander og vårløk

Kamskjell 

Rogna, melken og muskelen er spiselige, mens kappen, magesekken og de brune gjellene må fjernes.  

Varianter av kamskjell: 

  • kamskjell på spyd
  • stekte kamskjell
  • rå kamskjell

Kamskjell   

bilde av rå østers klare til å spisesRå østers

Østers

All skjellmat i østers kan spises.

Varianter av østers:

  • rå østers
  • stekte østers
  • Østers Rockefeller

Åpning av østers  

Relatert innhold