Fagstoff

Skalldyr

Publisert: 19.11.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

kollasj med bilder av skalldyr, yambalaya, hummer, kreps, reker og krabbe

Oppdeling av hummer

Inndeling av skalldyr:

  • hummer
  • krabbe
  • kreps
  • langust
  • reker
  • sjøkreps

Hummer

Hummer må være levende når vi kjøper den.

Avliving av hummer 

Metode I

Kok opp vann og legg hummeren, med hodet først, ned i det fosskokende vannet. Hummeren drepes med en gang. 

Metode II

Hummeren pakkes i plast og legges på fryserommet i 2 timer. Hummeren mister gradvis bevisstheten og dør. Deretter legges hummeren i kokende vann. 

Metode III

Hummeren legges på rist i en fiskekjele. Slå kaldt vann over og varm raskt opp til 35 °C. Da er hummeren bedøvet. Legg den så over i kokende vann. 

Metode IV

Hummeren legges i kaldt saltvann med 350 g salt per liter vann. Etter 5–6 minutter er hummeren bedøvet og kan legges over i kokende vann.

Koking av hummer 

Langust

Koking og oppdeling av langust

Langust kokes og behandles som hummer

Krabbe  Koking av krabbe  Rensing av krabbe

bilde av Kokt norsk kreps med krondill  

Kreps

Koking av kreps

Kok en lake av:

  • 10 liter vann
  • 400 g grovt salt
  • 2 bunter dill
  • 3 sukkerbiter

Krepsen legges levende i den kokende laken og skal trekke i 8–10 minutter. Kraften avkjøles raskt til 10 °C.

Reker

Reker omsettes både rå og kokte.

Rensing av reker  

bilde av en Terrin med sjøkreps og asparges  

Sjøkreps

Sjøkrepsen omsettes både levende og kokt.

Koking av sjøkreps

Sjøkreps legges i kokende vann tilsatt 40 g salt per liter og skal trekke i 4–10 minutter.

  

Relatert innhold

Faglig